7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker
1:48

Efter reklamen: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

(1:48)

Slå på ljud

Att vara med i en Astrid Lindgren-produktion innebär att man är en självklar del i barndomsminnen för flera generationer. Det vet Maria Johansson bättre än de flesta. Bara åtta år gammal blev hon rikskänd för rollen som Tjorven i Vi på Saltkråkan, när Astrid Lindgren-boken gjordes till en tv-serie. Tjorven med hunden Båtsman och snärtiga repliker som ”Farbror Melker, vet du vad?” blev snabbt en älskad figur, och har så förblivit i över 55 år nu.

Maria Johansson som Tjorven 1964.

CAP/SFS

– Inspelningarna var som en leksituation men ändå helt seriösa, något självklart och enormt kul. Självförtroendet blev stort, allt var okomplicerat. Vi fick några repliker per tagning, inget manusplugg, så att det lät naturligt, har Maria Johansson berättat för Svenska Dagbladet.

14 detaljer du kanske inte visste om Astrid Lindgren-klassikerna

Lämnade rampljuset efter alla år

Men att bli känd innan man hunnit fylla tio är inte helt lätt. För Maria påverkade det vardagen till en början, men eftersom hennes föräldrar och skolkamrater inte gjorde en stor sak av hennes kändisskap så skyddades hon i vardagen.

– Jag kunde inte gå in i eller ut ur ett rum utan att det fanns med. Antingen att människor blev ”konstiga” – eller att jag själv blev det. Men mina vänner och skolkamrater vande sig snart. Och mina föräldrar var kloka och skyddade mig mot avigsidorna. De var nog stolta över mig, men gjorde ingen stor grej av det. De hade varit lika stolta om jag hade gjort en fin keramikvas, har Maria sagt till Allers.

Efter att ha spelat in uppföljare under flera somrar, fortsatte sedan karriären som skådespelare. Maria Johansson studerade först på teaterhögskolan och sedan på Dramaten, och det var inom teatern hon fokuserade sitt skådespeleri. Men 1998, när hon var 42 år, valde hon att lägga livet som skådespelare i offentligheten på hyllan.

Maria Johansson på biopremiär 2008.

Jonas Hessman/TT

–1998 fick jag nog. Jag var grymt trött på att ständigt bli bedömd och betraktad, har hon sagt till Dagens Nyheter.

Världsberömda profiler som (oväntat nog) fick nobben innan de slog igenom

Blev professor – så lever hon nu

Hon började då jobba som regissör, innan hon satte sig i skolbänken igen för att doktorera i praktisk teatervetenskap. Det slutade med att Tjorven-skådespelaren blev professor på Stockholms dramatiska högskola. Idag lever hon ett lugnt liv med utflugna barn, goda vänner och en särbo.

– Mina söner är vuxna och har sina egna liv. Vi umgås lagom mycket. Jag har också min särbo som är mig mycket kär. Vi har mycket roligt tillsammans. Men umgänge är viktigt även med vänner. Jag är vänfast och ägnar mycket tid åt att hålla kontakt och bjuda både vänner och familj på middag, har Maria berättat.

Maria Johansson och Sissela Kyle på Nationalmuseum 2019.

Hans Shimoda/TT

Källa: Newsner.

Mest läst