Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Marie Picasso försvann från rampljuset – bytte namn efter sjukdomen

10 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon vann Idol 2007 mot Amanda Jensen, men sen försvann Marie Picasso från rampljuset.
Efter vinsten i Globen fick hon veta att hon led av en hjärntumör – och har efter operationen bytt både namn och liv.
– Idol borde ha varit den lyckligaste tiden i mitt liv, det är en sak man får göra en gång i sitt liv. Men när jag tänker tillbaka på den tiden känner jag bara ångest, har hon sagt i Nyhetsmorgon.
Annons
Här är alla idol-vinnare genom tiderna - minns du dem?Brand logo
Här är alla idol-vinnare genom tiderna - minns du dem?

sHon blev Marie Picasso med hela svenska folket när hon gled fram i Idol-tävlingen 2007 och till slut stod som vinnare i Globen mot förhandsfavoriten Amanda Jensen.

Men efter vinsten och framgången med vinnarlåten "This Moment" i musikprogrammet uteblev den framgångsrika artistkarriären – istället försvann Marie Picasso helt från rampljuset. Redan bakom kulisserna på Idol kämpade hon med intensiv huvudvärk, som kunde göra så ont att artisten var tvungen att spy.

– Tänk dig att du har vanlig huvudvärk, och så tar du det gånger 100. Den blir så stark att ansiktet hänger. Och sedan har du det konstant. Det var en extrem prövning att prestera under de omständigheterna, har hon sagt i podcasten Värvet.

Annons

Det var först när tv-programmet var över som Picasso fick veta vad det var som var fel. Efter sju år av intensiv smärta visade det sig att hon hade en hjärntumör. Men att få en diagnos var en lättnad, även om det innebar fara för hennes liv.

– Jag kommer ihåg att jag sa att det gör inget om jag dör, bara de tar ut det här.

Opererades och bytte namn

Efter operationen valde Marie Picasso att byta namn – numera heter hon Shanta Liora. I en intervju med Nyhetsmorgon 2014 har hon berättat om beslutet att byta namn och lämna det tagna Picasso bakom sig.

– Idol borde ha varit den lyckligaste tiden i mitt liv, det är en sak man får göra en gång i sitt liv. Men när jag tänker tillbaka på den tiden känner jag bara ångest. Total ångest. Och för mig är det svårt att gå vidare och skriva egen musik som kommer inifrån och göra det här på mitt sätt, och ha ett gammalt namn som står för så mycket sorg och så mycket ångest för mig.

Shanta Liora har sedan dess haft en trevande musikkarriär. 2016 tävlade hon i Maltas Melodifestival med låten Alive.

– Jag är helt fokuserad på att få tillbaka mitt liv. Jag vill jobba, vara glad, tjäna pengar, få sjunga och ha ett liv som känns bra, sa hon i Värvet 2015.

Innan genombrottet i Idol medverkade Shanta som deltagare i Big Brother 2002. Då under födelsenamnet Marie Petterson. Hon har även jobbat som programledare för spelprogrammen Game-on och Spelrum.

Källa: Svensk Dam.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons