Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mathias Holmgren om svåra alkholmissbruket

08 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med Fame factory och som sångare i Barbados blev Mathias Holmgren en välkänd artist, som tävlade i Melodifestivalen.
Men vad få visste var att sångaren kämpade med ett svårt alkoholmissbruk, som fick hans liv att rämna.
– En kompis kompis ringde och hade sett mig vingla runt på en stor motorväg en torsdagsmorgon utanför Stockholm och jag kom inte ihåg någonting, har han berättat för Expressen.
Annons
Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbetBrand logo
Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet

Mathias Holmgren slog igenom i TV3:s talangtävling Fame factory 2002, och blev snabbt känd för sitt gråa hår och sin fina röst. Efter att ha kickstartat karriären i tv-programmet tog han över som sångare i dansbandet Barbados när Magnus Carlsson lämnade, och tillsammans med dem lyckades han både toppa Svensktoppen och tävla i Melodifestivalen två gånger.

Men den intensiva framgången varade inte länge. 2004 sparkades han som sångare i Barbados, och karriären började dala.

– Jag var ute och jobbade mycket, men med mycket jobb som jag inte trivdes speciellt bra med. Det kändes som att jag gått tillbaka lite från Melodifestivalen och sen till en sunkig pizzeria i Flemingsberg liksom. Med kanske tio gånger så lite gage som jag var van vid, har han berättat för Expressen.

Annons

Det var då han började dricka allt mer alkohol – inom branschen var det accepterat att vara bakfull och livsstilen som artist bjuder in till att festa hela nätterna. Med tiden fick han svårt att göra annat än att festa, något som ledde till att han började ta droger också utöver att dricka alkohol. Detta trots att han varit emot droger i hela sitt liv.

Missbruket blev värre innan han slutade helt

Den forna Barbados-sångaren försökte dricka måttligt, men istället eskalerade hans missbruk. Han berättar att han kunde vakna blodig i sängen utan att minnas hur eller när han skadat sig, och att han fick höra att han betett sig på sätt han inte kunde relatera till.

– En kompis kompis ringde och hade sett mig vingla runt på en stor motorväg en torsdagsmorgon utanför Stockholm och jag kom inte ihåg någonting, säger Mathias Holmgren i Expressen.

2017 sökte han sig tillslut till en beroendemottagning med hårda kontroller, och tvingades börja ta antabus för att komma ur sitt beroende. Samtidigt lade han om hela sin livsstil och började träna och äta bättre. I dag föreläser Mathias Holmgren om sitt forna alkoholmissbruk, och kommer också släppa en bok.

Mathias Holmgren på Stockholm Pride 2021.

– Det är inte svårt faktiskt och det var inte svårt i början heller, säger han till tidningen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons