Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svenska männen som var flickidoler på 80-talet – så ser de ut i dag

03 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografTT.
Deras ansikten satt på affischer i flickrum över hela Sverige – och världen. Men hur ser männen, som var idoler för så många under 1980-talet, ut i dag?
Annons
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

1980-talet var onekligen affischernas och planschernas tid. Otaliga flick- och pojkrum var tapetserade, från golv till tak, med färgglada bilder från tidningar som OKEJ, Frida och liknande. Men hur ser de unga killarna som så ofta tejpades upp på väggarna ut i dag? Feminas redaktion har tagit sig en titt!

Shakin' Fredrik

Fredrik Willstrand 1986 och 2011.

Fredrik Willstrand hade inte hunnit fylla mer än 16 år när han tävlade i Melodifestivalen 1986 med låten Fem i tolv. Då hade han redan varit en etablerad artist i två år, under artistnamnet Shakin' Fredrik.

Annons

Efter Melodifestivalen var Fredrik Willstrand med i det uppmärksammade programmet Solstollarna, och spåddes en lysande karriär. Men redan 1989 valde han att lägga sin artistkarriär på hyllan. Då var han endast 19 år. I dag är Fredrik 52 år gammal, och har lagt om sitt liv. Efter att ha fortsatt i underhållningsbranschen en period, bland annats om tekniker på teater och som showman på Wallmans salonger, så har han slagit sig till ro på Gotland tillsammans med sin fru Pernilla och deras två barn. Då och då arbetar han dock som artist – än i dag.

Dag Finn

Dag Finn 1980 och 2021.

Genom bandet Sha-Boom blev norska Dag Finn tonårsidol i både Sverige och Norge. I dag har stjärnan breddat karriären, och fokuserar på annat än musik.

Annons

– Det blir lite fastigheter och rock’n roll, har Dag Finn sagt.

Peo Thyrén

Peo Thyrén 1981 och 2022.

Basisten Peo Thyrén bildade gruppen Noice, i slutet av 1970-talet, tillsammans med Robert Klasen, keyboardisten Freddie Hansson, gitarristen Robert Liman samt sångaren och gitarristen Hasse Carlsson. Efter det har han fortsatt med musiken, på en rad olika sätt. Han har också arbetat som informatör på STIM och skrivit böcker.

Paul Rein

Paul Rein 1986 och 2019.

När 19-åriga Paul Rein (eller Pauli Reinikainen som han egentligen heter) slog igen 1984 var det många som tyckte att han var kontroversiell. Hans låt Sex kritiserades för de tydliga anspelningarna på sex, men blev en stor hit på dåtidens nattklubbar runt om i landet. Tiden som artist la grunderna för Pauls fortsatta karriär – som låtskrivare. Hans mest kända låt är Christina Aguileras superhit Come on over, men han har också skrivit låtar till stjärnor som Mandy Moore, Victoria Beckham och Jessica Simpson. Numera jobbar Paul en del med musik i Sydkorea. Samtidigt har hans dotter gått i hans fotspår, och är elektroartisten Rein.

Annons

Fredrik von Gerber

Fredrik von Gerber 1985 och 2021.

Fredrik von Gerber var en av medlemmarna i svenska hårdrocksgruppen Easy Action, där han spelade trummor, innan dess spelade han med bland andra Noice. Artistkarriären har hållit i sig för Fredrik. Men han har också levt ett hårt liv med droger, och avtjänat ett årslångt fängelsestraff. I dag är han drogfri, sedan flera år tillbaka.

– Jag var inte missbrukare i klassisk mening, men gick definitivt över gränsen för vad som var okej. Jag var en partajmissbrukare, men var aldrig påverkad inför min familj eller på spelningar och så, har han sagt till Aftonbladet.

Annons

Kim Sulocki

Kim Sulocki 1990 och 2022.

Kim Sulocki spelade Lasse i Bullen-serien Klassliv. Efter det har skådespelarkarriären gått som på räls. Rollerna har avlöst varandra. Han har spelat i både Tre kronor, i Nya tider och på teaterscenen – bland annat. Just nu är han aktuell i andra säsongen av Partisan.

Joey Tempest

Joey Tempest 1988 och 2022.

Med monsterhiten The final countdown blev Europe, med Joey Tempest i spetsen, kända över hela världen. Joey, eller Rolf Magnus Joakim Larsson som han egentligen heter, arbetar fortfarande som artist. Både solo och med Europe. Han är gift med Lisa Worthington-Larsson. 2007 fick paret sitt första barn, sonen James Joakim.

Annons

Ben Marlene

Ben Marlene 1990 och 2019.

De flesta som var unga på slutet av 1980-talet har nog en relation till popgruppen Trance dance, med Ben Marlene, Pelle Pop och tvillingarna Yvonne och Susanne Holmström i täten. 1988 slog gruppen igenom stort, med låten You're gonna get it och albumet Dancing in the shadows. Albumet sålde i 110 000 exemplar, och singeln i otroliga 836 000 exemplar. Ben Marlene, som nu går under sitt riktiga namn Ben Malén, har sedan dess blivit en maktfaktor i musikbranschen. Han blev förlagsdirektör för Per Gessles musikförlag Jimmy Fun Music, och drivit managementbolaget Stereoscope, som haft artister som Miriam Bryant, bland andra.

Annons