Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Spelade i Fucking Åmål – så lever Mathias Rust i dag

19 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Mathias Rust gick på gymnasiet när han fick rollen som moppekillen Johan i Fucking Åmål – och hans liv förändrades.
Efter de internationella succéerna med filmen blev Mathias artist, men i dag lever han ett helt annat liv.
– Jag tänkte att det skulle vara ett litet projekt – men det blev kaos, säger han till Expressen.
Annons
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviseradeBrand logo
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

När Lukas Moodyssons långfilmsdebut Fucking Åmål kom ut i oktober 1998 slog den ned som en bomb i svensk film. Filmen prisades på Guldbaggegalan och gjorde succé även utomlands, och i dag är den ett kultfenomen som fortfarande hyllas 25 år senare.

Medan Agnes och Elin är rollfigurerna som de flesta främst förknippar med filmen, så förändrade filmen livet för fler skådespelare än Alexandra Dahlström och Rebecka Liljeberg. Mathias Rust spelar moppekillen Johan Hult, som är tillsammans med Elin innan hon inser vad hon känner för Agnes. Han gick i gymnasiet i Trollhättan och spelade teatern när han fick rollen.

Han hade inte kunnat föreställa sig hur hans liv skulle förändras av filmen.

– Jag tänkte att det skulle vara ett litet projekt – men det blev kaos, säger han till Expressen.

Annons

Filmen blev en stor hit och skådespelarna fick börja åka runt på filmfestivaler i Europa. För en 16-åring från Trollhättan var det smått överväldigande att komma till Ryssland och inse att hotellet har ordnat fram prostituerade som står i receptionen, berättar Mathias Rust för Expressen och konstaterar att han chockat tackade nej.

Mathias Rusts liv efter Fucking Åmål

Efter Fucking Åmål fortsatte han inte med skådespelandet, utan sökte sig efter gymnasiet till resebranschen, där han arbetat både som guide, flygvärd och golfvärd på platser som Teneriffa, Mallorca och Kreta. Han sjöng också i bandet Mathias Rust & 0520, som han fick släppa en skiva med tack vare Bert Karlsson.

– Trummisen hade skickat in låtar till några bolag och ville köra på ”Fucking Åmål”-grejen. Bert Karlsson kontaktade oss ganska omgående och sa: ”Ni får 15 000 var grabbar, och så kommer ni hit, och så spelar vi in singel.” Då körde vi på det, berättar han för Expressen.

I dag är Mathias Rust 40 år, och bor i Malmö med sin familj – frun Emilia och barnen Sigge, 12, och Sture, 4. Han arbetar med ett jobb inom säkerhet.

– Jag är gift med den underbaraste kvinnan i mitt liv. Hon är fantastisk, säger han.

Annons