Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tre kronor-skådespelaren Bengt Järnblad – så lever han

12 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Han blev pastor Kaj med hela svenska folket i populära 90-talssåpan Tre kronor.
Efter framgångarna i serien har Bengt Järnblad fortsatt karriären – men på ett nytt sätt än innan.
Så här lever skådespelaren i dag – och så ser han ut nu!
Annons
Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-programBrand logo
Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program

På 90-talet fanns det knappt någon större tv-serie än såpan Tre kronor i Sverige. Under fem år mellan 1994 och 1999 sände TV4 123 avsnitt av tv-serien, som utspelade sig i påhittade Mälarviken utanför Stockholm. Kända skådespelare som Ulf Brunnberg och Christina Schollin spelade mot mer okända namn, och tittarna fick följa flera olika familjer och deras öden.

En av dem var familjen Lindgren, med Tina Leijonborg och Bengt Järnblad i rollerna som familjens föräldrar, Pernilla och prästen Kaj Lindgren.

Så gick det för Tre kronor–stjärnan

Även om rollen som präst i Tre kronor blev rollen som Bengt Järnblad kanske fortfarande är ihågkommen för, så var det långt ifrån varken hans första eller sista skådespelarjobb. Redan i början av 70-talet utbildade han sig på Scenskolan i Stockholm, och därefter fick han jobb på teatrar runt om i landet, som Skånska teatern, Riksteatern och Göteborgs stadsteater.

Annons

Efter framgångarna med Tre kronor har Bengt Järnblad medverkat i tv-serier och filmer som Beck – I Guds namn och Kronprinsessan, samt gjort röster till en lång rad dubbade filmer genom åren. Men Bengt har också breddat sig bortom skådespelarkarriären.

I dag är Bengt dramatiker, och har skrivit en rad pjäser och föreställningar som satts upp på teatrar runt om i landet. 2008 debuterade han också som författare, när han släppte boken Lady Midnight. Han har sedan dess släppt ytterligare tre böcker.

Skådespelaren är gift med hustrun Astrid, och paret bor i Stockholm.

Så här ser Bengt Järnblad ut i dag

Annons