Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Backhopparen Matti Nykänens tragiska öde efter enorma succén

12 dec, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Matti Nykänen.
Med fyra OS-guld och och fem VM-guld vad Matti Nykänen en av 80-talets mest framgångsrika idrottsmän, och en av Finlands största sportikoner genom tiderna.
Men efter de enorma framgångarna kantades backhoppningsstjärnans liv av alkoholism, misshandel och fängelse – något som ledde till ett tragiskt slut.
– Läkarna hade sagt till Matti att om han inte slutar dricka så kanske han inte skulle leva länge till, har en anhörig sagt.
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Få vinteridrottare har haft en så gnistrande karriär som finska Matti Nykänen hade på 80-talet. Mellan 1982 och 1989 vann backhopparen fem VM-guld, fyra OS-guld och ytterligare en drös silver och brons i både VM och OS – något som gjort honom till en av Finlands största idrottsmän genom tiderna.

Redan under sin enormt framgångsrika backhoppningskarriär blev Matti Nykänen känd för sina bevingade ord som ”livet är människans bästa tid” och ”det är helt frågan om fifty-sixty hur det går”.

Annons

Men idrottsstjärnans liv kantades också av mörker – redan under sin karriär hade han problem med alkohol, och efter att han lagt backhoppningsskidorna på hyllan tog missbruket över allt mer.

Matti Nykänen i OS 1988.
Matti Nykänen gjorde succé i OS i Calgary 1988.

– Jag minns en gång i Holmenkollen då vi hittade Matti Nykänen berusad och slocknad klockan 4 på natten. Vi bar honom i säng och trodde inte att han skulle hoppa följande dag. På grund av dimma sköts tävlingen upp med två timmar. Det gav Matti två extra timmar att återhämta sig. Han var inte nykter då tävlingen avgjordes, men han hoppade tio meter längre än någon annan. Så överlägsen var han, har Mattis tidigare landslagstränare Matti Pulli berättat.

Annons

Dömdes för knivdåd – flera gånger

Tiden efter karriären avlöste skandalerna varandra, och Nykänen blev omskriven i både finsk och internationell press. 2004 dömdes han till två års fängelse efter att ha hamnat i ett knivbråk med sin granne. Matti Nykänen knivhögg också sin dåvarande fru Mervi. Mervi kom från en förmögen familj, och Matti krävde att hon skulle köpa en ny bil åt honom – fastän han hade kraschat tre stycken under äktenskapet. Matti Nykänen var gift fem gånger under sin livstid, och fick tre barn.

2019 gick Matti Nykänen tragiskt bort, som en följd av sitt mångåriga alkoholmissbruk. Han avled av akut bukspottskörtelinflammation, något som gjorde att han kräktes mycket under de sista dagarna av sitt liv. Trots det vägrade han söka läkarvård, och den 4 februari hittade hans fru Pia honom död i badrummet.

Matti Nykänen 2017.
Matti Nykänen 2017-

– Läkarna hade sagt till Matti att om han inte slutar dricka så kanske han inte skulle leva länge till. Matti försäkrade läkarna om att han skulle byta livsstil, men det lyckades han inte med, har en av Mattis anhöriga sagt i en bok som kom 2020.

Annons