Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nicole vann Eurovision med Ein Bißchen Frieden – så gick det

09 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Nicole Hohloch, senare Siebert.
Nicole Hohloch var bara 17 år gammal när hon vann hela Eurovision song contest med låten Ein Bißchen Frieden.
Det har nu gått över 40 år sedan vinsten – och mycket har hunnit hända i artistens liv sedan dess.
Så här ser hon ut i dag!
Annons
Så har det gått för Sverige i EurovisionBrand logo
Så har det gått för Sverige i Eurovision

Det var 1982 som då 17-åriga Nicole Hohloch klev ut på scenen i Eurovision song contest och representerade Västtyskland med låten Ein Bißchen Frieden. Den fina låten och unga artisten gick rätt in i Europas hjärta, och Nicole blev den yngsta vinnaren av den internationella musiktävlingen någonsin. Hon gav då också Tyskland dess första vinst på 27 år.

Nicole Hohloch i Eurovision 1982.
Nicole Hohloch i Eurovision 1982.

Det har nu gått över 40 år sedan Nicole vann Eurovision song contest, men Ein Bißchen Frieden har blivit en av tävlingens största klassiker, och är en låt många minns än i dag. Hemma i Tyskland är det dock inte det enda hon är känd för – där har artisten haft en lång och framgångsrik karriär, och släppt över 30 album.

Annons

Bara 19 år gammal, två år efter vinsten, gifte hon sig med barndomsvännen Winfried Siebert, och bytte namn till Nicole Siebert. Paret är fortfarande gifta, och har två döttrar tillsammans.

Nicole Sieberts sjukdom – opererades

2020 skulle Nicole Siebert fira 40 år som artist, men fick skjuta upp sitt firande på grund av coronapandemin. Det var inte heller det enda negativa beskedet artisten fick det året. I december 2020 upptäckte läkare att Nicole hade drabbats av bröstcancer.

– Mitt liv gick som i slow motion, som i en film. Jag tänkte bara: ”Inte jag!”, har hon tidigare berättat om det tunga sjukdomsbeskedet.

Nicole, som kallar sig själv för ”en fighter”, fick snabbt opereras, och läkarna tog bort två tumörer. Sedan behövde hon också genomgå en strålningsbehandling, för att cancern skulle försvinna helt.

I dag mår Nicole Siebert bättre, och efter pandemin och sjukdomsperioden har hon fortsatt uppträda, både med Ein Bißchen Frieden och andra alster. Hennes klassiker har en särskild inverkan på publiken, har Nicole berättat för tyska Kleine Zeitung.

– När jag sjunger den på scenen händer fortfarande något med publiken: tändarna tänds, folk håller varandra i händerna, vissa gråter till och med.

Nicole Siebert, tidigare Hohloch, 2023.
Nicole Siebert 2023, hemma i Tyskland.

Källa: Newsner.

Annons