Staffan Hellstrand
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu
0:57

Efter reklamen: Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu

(0:57)

Slå på ljud

Staffan Hellstrand är en av deltagarna i 2023 års upplaga av Så mycket bättre på TV4, där han tillsammans med artister som Lasse Holm, Sanne Salomonsen och Jonathan Johansson ska tolka andras låtar och göra de till sina egna.

De andra artisterna kommer gissningsvis att slåss om att få tolka artistens klassiska låt Lilla fågel blå, som blev en stor hit när den släpptes 1993. Men i en intervju som Aftonbladet gjorde med artisten 2021, när han fyllde 65 år, konstaterade Staffan Hellstrand att även om låten är hans stora hit, så har han tjänat mer på andra.

– Den står naturligtvis ut som min stora hit. Men det är inte min mest lönsamma låt, det är Fiskarna i haven. Den är inspelad i ganska många länder i lokala versioner, säger han i intervjun.

Katrina and the waves försvann från rampljuset – så gick det

Redan 1975 bildade Staffan Hellstrand sitt första band, Dimmornas Bro. Han spelade in tre album med bandet, innan han bytte till ett annat. Det var först 1990 som han blev soloartist, och tre år senare kom det stora genomslaget med Lilla fågel blå.

Även om det förblir hans mest kända sololåt har Staffan knappast legat på latsidan, och senast 2020 släppte han temaalbumet Mordet på Nürnbergbryggeriet. Han har också skrivit låttexter åt artister som Lars Winnerbäck och Lisa Nilsson, och släppt en bok med sina texter, där dramatikern Lars Norén skrivit förord.

Staffan Hellstrand och Monica Förster.

Staffan Hellstrand och Monica Förster på Elle deco design awards.

Foto: Charlotte Brunzell/TT

Staffan Hellstrands familj – sambon känd designer

Staffan Hellstrand har fyra vuxna barn – Johannes, Josefin, Vanessa och Matteus, och har till och med fått flera barnbarn. Han är i dag inte gift, men lycklig sambo med designern Monica Förster, som är välkänd för sina skapelser utomlands. I Aftonbladet konstaterar artisten att de två får stort utbyte av varandra kreativt, även om de verkar inom olika områden.

Bosse Parneviks sanning om biologiska pappan

– Väldigt mycket, vi är ju skapande människor båda två, men på olika sätt. Vi har kommit in i vad den andra håller på med. Jag har blivit mycket mer designintresserad, säger han i intervjun.

Staffan Hellstrand har också flera bröder – men förlorade tragiskt en av den plötsligt för några år sedan, helt utan förvarning.

– Det var väldigt chockartat. Jag hade precis gjort en konsert i Värmland och plockade ihop min gitarr, då ringde min andra brorsa. Det var en total chock. Det var ett hjärtfel som han inte visste om, han var bara 55 år, säger han till Aftonbladet.

Staffan Hellstrand.

Staffan Hellstrand ska vara med i Så mycket bättre.

Foto: Claudio Bresciani / TT
Mest läst