Skådisarna som försvann från rampljuset
0:50

Efter reklamen: Skådisarna som försvann från rampljuset

(0:50)

Slå på ljud

Det var 1967 som svenska tonåringen Pia Degermark, idag 72 år, fick åka till filmfestivalen i Cannes med sin film Elvira Madigan. Filmen signerad Bo Widerberg hyllades stort på den ärofyllda festivalen, och 17-åriga Pia prisades som bästa kvinnliga skådespelare. Med en så stor framgång i så ung ålder spåddes svensken en strålande karriär och lysande framtid – men livet ville annorlunda.

Pia Degermark kom från överklassen, och upptäcktes av Bo Widerberg när hon festade med den då unga kronprinsen Carl Gustaf, som snart skulle bli kung. Efter succén med Elvira Madigan återvände Pia att studera för att ta sin examen – men pressen på henne gjorde att hon insjuknade i ätstörningen anorexi. Som minst vägde hon bara 28 kilo.

– Att vara tillbaka i skolan efter den där lyckliga, fria tiden var som att hamna i fängelse. Jag använde anorexin för att slippa känna efter, har Pia Degermark berättat i en intervju med Expressen.

Sjukdomen satte dock inte stopp för karriären. När Pia åkte till Hollywood 1968 kom hon hem med erbjudanden om flera stora roller – och samtidigt hittade hon kärleken i den sju år äldre tyska greven och filmproducenten Pier Caminneci. De två gifte sig 1971 och firade sitt bröllop med både kronprins Carl Gustaf och en rad tyska kungligheter.

Anna-Lena Löfgrens svåra kamp – orden om sjukdomen

Hamnade i missbruk efter skilsmässan

1972 födde Pia parets son, och familjen flyttade till Berlin. Men den lyckliga fasaden dolde ett mörkt familjeliv. Piers alkoholintag och misslyckade affärer ledde till slut till att paret separerade, och Pia flyttade tillbaka till Sverige. Väl hemma igen började hon arbeta på tv-bolag, men där tog hennes liv en ny vändning – när hon upptäckte amfetamin.

Pia Degermark som Elvira Madigan i filmen med samma namn, 1967.

Rights Managed

Snart var den tidigare så lovande skådespelaren fast i ett amfetaminmissbruk som långsamt förstörde hennes liv.

– Jag har nog aldrig riktigt styrt mitt liv. Jag har bara dragits med. Jag vet inte vad som hände. Kanske var jag tvungen att gå ner i skiten för att hitta mig själv igen, har hon sagt till Expressen.

Missbruket gjorde att Pia, som börjat sitt liv i lyxiga överklassen, till slut blev hemlös. 1991 hamnade hon på nyhetssidorna när hon dömdes till 14 månaders fängelse för bedrägeri, narkotikabrott och våld mot tjänsteman. Några år efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff hamnade Pia Degermark i en bilolycka, något som gjorde att hon blev sjukpensionär vid 46 års ålder. När Pia fyller 50 år lyckas hon till slut ta sig ur sitt missbruk och ge upp drogerna för gott – men de har redan kostat henne det högsta priset.

Så ska det låta-trions bråk med SVT efter succén

Förlorade kontakten med sin son

Året efter fängelsestraffet, 1992, föder Pia Degermark sitt andra barn, som blir omhändertagen av socialtjänsten då Pia fortfarande missbrukar. Pia får bara träffa sonen tre timmar i månaden, och aldrig utan hans fosterfamilj närvarande. Så fortsätter det även efter att hon gett upp drogerna, och till slut bestämmer sig Degermark för det omöjliga beslutet att släppa taget om sin son för att han ska få en normal uppväxt. I sin biografi Gud räknar kvinnors tårar från 2006 skriver hon om sorgen över att inte kunna vara en del av sin sons liv.

I dag lever Pia Degermark ett lugnt liv, långt bort från rampljuset. Hon har flyttat till Norrtälje och brinner för hundar.

– Jag lever i lugn och ro. Jag är en privatperson, har hon sagt.

Pia Degermark lever i dag ett lugnt liv bortom kändisskapet.

7186

Källa: Expressen.