Sarah Dawn Finer – 7 saker du vill veta
1:06

Efter reklamen: Sarah Dawn Finer – 7 saker du vill veta

(1:06)

Slå på ljud

På 90-talet var musikprogrammet Så ska det låta ett av de mest populära underhållningsprogrammen på svensk tv. Med Peter Harryson som programledare och Robert Wells och Anders Berglund som pianister i de två lagen fick programmet svenska folket att bänka sig framför tv:n för att se kändisar tävla i musik.

Fram till 2005 var det Harryson, Wells och Berglund som höll i programmet, men redan innan de försvann från tv-rutan och gav upp sina platser till andra profiler, så hamnade trion i bråk med SVT. I sin självbiografi Blod, svett och toner berättar Robert Wells hur han och de två vännerna ville göra en hommage till programmet på en Rhapsody in rock-turné redan 2001 – men stoppades av kanalen.

Rober Wells, Peter Harryson och Anders Berglund 2003.

Roger Tillberg/TT

”Jag tyckte att vi kunde göra en tribute till tv-programmet, det vill säga en ytterst liten del i början på andra akten. Tack vare skriverier i kvällstidningarna verkade det framstå som om vi skulle göra en hel föreställning med tv-formatet”, skriver han i boken och fortsätter:

”Det blev ramaskri från tv-bolaget, som menade att vi inte fick göra en publik show av programmet. Det var ju verkligen inte min mening”.

SVT:s kritik: ”Konstigt”

Trots det forna bråket bokade de tre upp en ny turné ihop, som dock stoppades av pandemin. Turnén Originalet på turné skulle enligt pressmeddelandet ”återuppliva den unika stämningen som fanns i studion de första åren vi arbetade tillsammans”. Det stod också att det ”väntas både tävlingsmoment men också musikaliska oaser med alla medverkande”.

Kändisförälderns starka varning till My Holmsten

Peter Nyrén, programbeställare på SVT, kommenterade det hela i Expressen 2019. Han hade inte hört talas om det gamla bråket, men menar att det är en bedömningsfråga hur man hanterar SVT-program utanför kanalen.

– Att de fortsätter ha karriärer och gör jobb, det har vi ingen speciell anledning att lägga oss i. Men däremot om det skulle vara så att de använder Så ska det låta i marknadsföringen, eller något som är som är registrerat hos SVT så vore det konstigt, sa han då.

Mest läst