Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ronny Eriksson försvann från tv – konflikten med politikern

11 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografBjörn Edergren/SVT
På 90-talet var komikern Ronny Eriksson ett välbekant ansikte i rutan, med Släng dig i brunnen och Snacka om nyheter.
Numera har han valt en annan inriktning på karriären – men 2022 hamnade han i en uppmärksammad konflikt med Sverigedemokraterna.
– Vi vill inte ha våra låtar i de här sammanhangen, sa Ronny Eriksson till SVT.
Annons
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfallBrand logo
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

De flesta minns komikern Ronny Eriksson, 70, från flera av SVT:s succéprogram på 90-talet – Släng dig i brunnen, Snacka om nyheter och Har du hört den förut?. Men hans bana inom underhållning började långt tidigare än så, när han på 70-talet bildade proggbandet Euskefeurat hemma i Piteå.

Bandet blev kända lokalt, men det var först när han testade på livet som ståuppkomiker i standup-programmet Släng dig i brunnen 1989 som Ronny Eriksson blev ett välkänt ansikte i resten av landet. Med humorn fick han ett uppsving, och hamnade som bisittare till Sven Melander i Snacka om nyheter. Ronny satte också upp flera humorshower där musik också var en stor del föreställningen.

Under hela sin offentliga karriär har Ronny Eriksson varit politiskt engagerad, och uttalat vänster. Det är också där han lagt en del fokus sedan han försvunnit från offentligheten och inte längre syns lika mycket på bästa sändningstid. Ronny Eriksson har bland annat fotats med Nooshi Dadgostar när hon varit på valturné i hans hemstad Piteå. Ronny lever tillsammans med hustrun Ulla.

Annons

2023 turnerade han med återuppstådda bandet Euskefeurat, men tvingades ställa in delar av turnén efter att ha drabbats av covid.

– Ronny var riktigt risig så det fanns inga alternativ. Det hade heller inte känts rätt att ha en covid-sjuk bandmedlem på scen, sa Robert Lundberg, basist i bandet, till Piteå tidning.

Ronny Eriksson 2001.
Ronny Eriksson 2001.

Ronny Erikssons konflikt med Sverigedemokraterna

2022 hamnade komikern och musikern i klinch med Sverigedemokraterna, och framförallt riksdagsledamoten Mattias Karlsson. Det kom fram att Mattias Karlsson hade använt Euskefeurats låt Länge har vi väntat ett politiskt inlägg på Instagram.

– Det känns olustigt. Det hör till vanligt hyfs och fason att man frågar innan man använder någons musik, sa Ronny Eriksson till SVT:s Kulturnyheterna i samband med händelsen.

Bandets lösning för att slippa att Mattias Karlsson använde låten var att helt ta bort sin musik från Instagram.

– Vi är alla överens om att vi plockar bort den. Vi vill inte ha våra låtar i de här sammanhangen, sa Ronny Eriksson till SVT.

Ronny Eriksson med Nooshi Dadgostar.
Annons