Det här minns vi från 80-talet
1:53

Efter reklamen: Det här minns vi från 80-talet

(1:53)

Slå på ljud

Popgruppen Attack bildades 1980 i Huddinge i Stockholm, och fick snabbt sitt stora genombrott. Låten Ooa hela natten blev en monsterhit i hela Sverige, och fortfarande en klassisk pophit.

Längst fram i bandet hittade vi Rosa Körberg, idag 61 år. Rosa Körberg, halvsyster till Tommy Körberg, kom med i bandet efter att ha sett en kontaktannons i en tidning.

– Jag såg i en annons i en tidning när jag jobbade på RFSU som liten kontorist, så såg jag att band sökte sångare. Då tänkte jag ”njae”, jag kan väl vara sångare jag också i sådana fall. Jag tänkte att jag chansar och vill dom ha mig så vill dom annars är det bara bye bye, berättade Ros Körberg i tv-programmet Sveriges bästa med Gry Forssell som programledare.

Efter några år av succé splittrades Attack 1985, men återförenades 1992 och fortsätter turnera sporadiskt i nostalgiska sammanhang. Rosa Körberg är fortfarande stolt över sin hitlåt, som kom när hon bara var 20 år gammal.

– Jag är jättestolt över den låten, För hur många får en hit som överlever i 26 år? Den plockas hela tiden upp av barn, nu är den snart inne på tredje generationen. Gå in på ett dagis och ungarna kan ooa. Jag tycker det är så kul, har hon sagt i en intervju, skriver Newsner.

Det gör Rosa Körberg efter framgången

När bandet splittrades efter en medverkan i Melodifestivalen 1984 valde Rosa Körberg att lägga musiken på hyllan helt efter ett tag.

– Jag släppte musiken ett tag och var helt utan den i två år. Sen tog jag kontakt med ett par killar som hade ett coverband och där fick jag hålla i allt, fixa bilar, boka spelningar. Jag gick göra allt själv och det blev för mycket slit.

Svenne Hedlunds sjukdom – efter skilsmässan från Lotta

I en intervju från 2007 berättade Rosa Körberg att hon varvade musiken med att sköta redovisning på ett produktionsbolag. Hon uppträder emellanåt i nostalgisammanhang, som Tillbaka till 80-talet på Silja line.

Rosa Körberg på"Tillbaka till 80-talet" på Silja Galaxy.

Hans Shimoda/TT

Att hon inte bara ägnar sig åt musik var något hon mådde dåligt över en period.

– Förut försökte jag leva bara på musiken och tyckte det var jätteskämmigt att inte kunna ägna mig åt den på heltid. När jag jobbade som croupier och folk kom fram och kände igen mig kunde jag tycka det var jobbigt. Men det där har jag kommit över.

Mest läst