Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för Calle Kristiansson efter Idol – försvann från rampljuset

19 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT, Instagram.
Calle Kristiansson gjorde stor succé i Idol, och föll på mållinjen när han kom tvåa efter Erik Grönwall i finalen.
Efter framgångarna i programmet väntade många sig en uppmärksammad karriär – men i stället försvann Calle från rampljuset.
Så här lever han i dag!
Annons
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dagBrand logo
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

Den sjätte säsongen av Idol, som sändes hösten 2009, var på många sätt en av de mest uppmärksammade och framgångsrika säsongerna av det populära musikprogrammet. För första gången var det inte bara finalen som hölls i en arena, även de sista deltävlingarna avgjordes inför stora publiker på arenor runt om i hela landet.

Många av säsongens tävlande deltagare har också blivit stora stjärnor. Mariette Hansson kom fyra, och har sedan dess tävlat i Melodifestivalen flera gånger och blivit en älskad artist runt om i Sverige. Trean Tove Styrke har fått en internationell karriär och varit förband till Katy Perry och Marina and the diamonds, samt varit med i Så mycket bättre. Vinnaren Erik Grönwall har också blivit erkänd på rockscenen, som sångare först i bandet Heat och numera i klassiska Skid row.

Annons

Men vad hände med tvåan Calle Kristiansson? Calle imponerade på juryn och publiken med sin tolkning av Walking in Memphis, och lyckades med talang och charm ta sig hela vägen till finalen i Globen, numera Avicii Arena.

Det gör Calle Kristiansson i dag

Efter programsäsongen var det många som väntade sig att Calle Kristiansson skulle gå samma väg som de andra artisterna. Han släppte ett självbetitlat album strax efter finalen med alla låtarna han hade sjungit i Idol, och turnerade sedan flitigt runt om i landet under de kommande åren. 2013 släppte han sitt riktiga debutalbum Once in Kristianopel, men efter det blev det tyst från artisten.

I en intervju med Aftonbladet 2018 berättade Calle att han tjänade så bra efter åren i Idol att han blev miljonär, men att han ändå är kritisk mot programmet.

– Jag blev miljonär av att vara med där. Men det var tack vare spelningarna efteråt. Det var absurda gage efteråt. Så som jag uppfattar Musikerförbundet tycker jag låter ganska löjligt. Jag känner inga musiker som har kollektivavtal. Samtidigt så tycker jag att ”Idol” betalar de medverkande för dåligt. De som åkte ut tidigare ägnade ändå två månader och har lagt ut hyra på lägenheten och har varit tjänstlediga. De fick inte samma turné som jag efteråt. Jag har fått betalt för egen del. Det där är branscher som är så roliga att folk är villiga att göra det gratis. Jag tycker om musik, och det blir jättesvårt att förhandla då, och så är det med alla slags artist- och konstnärsyrken, säger han i intervjun.

Annons

Calle Kristiansson har inte velat göra samma resa som många Idol-deltagare och -vinnare – han har valt bort Melodifestivalen, Diggiloo-turné och olika program. I Aftonbladet berättade Calle hur han då studerade socialpsykiatri i Malmö och hade ambitionen att bli forskare. Att livnära sig som artist är han inte intresserad av.

– Det vore gott att leva på konsten men det är inte kul att vara ledig sex dagar i veckan heller, tycker jag. Jag märker ganska tydligt att jag har tröttnat på musiken i perioden och då är det uppfriskande att få ett gig man ändå inte får betalt för som man inte kan låta bli. Då märker man att man gör det för att det är kul, och det finns ingen annan anledning. Så är det nog för deltagarna i Idol. Jag hade inte en tanke på att det var dåligt betalt när jag var med där. Jag hade i och för sig inget jobb eller någon lägenhet heller, sa han 2018.

I dag är han också en lokal kulturprofil i sin hemstad Kristianstad. På sin Facebook-sida har Calle gjort reklam för kulturevenemanget ”Calle & vänner på innergården” under sommaren, en konsertserie där han uppträtt med ”folkpop på skånska”, och också gästats av andra artister. Under våren 2022 satte han också upp showen Bara Calle.

Annons