Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för Snoken-skådespelaren efter succén

09 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
På 90-talet samlades svenskarna vid tv-apparaterna för att följa privatdetektiven Anders ”Snoken” Grip och hans charmiga hund.
Men efter tre säsonger på SVT lades serien ner, och huvudrollsinnehavaren Sven-Åke Gustavsson försvann från rampljuset – så lever han i dag.
– Det kändes som att det var klart. Vi slutade med flaggan i topp, sa Sven-Åke Gustavsson till Expressen 2020.
Annons
5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-taletBrand logo
5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-talet

Det var 1993 som den svenska deckarserien Snoken hade premiär på SVT, för att uppfylla det stora intresset för polisdeckare som fanns hos svenska folket. Med hjälp av en brittisk manusförfattare som arbetat med klassiska såpan Eastenders togs serien om privatdetektiven Anders ”Snoken” Grip fram.

Anders Grip, spelad av göteborgska Sven-Åke Gustavsson, blev snabbt omåttligt populär hos svenska folket. Privatdetektiven bodde på en båt, hade halvlångt hår och en söt kompanjon i form av border collien Tubbe – allt det gjorde ”Snoken” till en stor hit.

Sven-Åke Gustavsson hade mest spelat landsortsteater när han fick rollen i tv-serien, och menar att det var ett stort steg för honom att göra tv, berättar han i en intervju med Expressen 2020.

Efter tre populära säsonger lades tv-serien end 1997, något som Sven-Åke tyckte var ett bra beslut.

Sven-Åke Gustavsson.
Sven-Åke Gustavsson och hunden Turbo.

– Det kändes som att det var klart. Vi slutade med flaggan i topp, säger Sven-Åke Gustavsson i Expressen-intervjun.

Annons

Valde bort kändisskapet

Efter framgångarna med Snoken var det dock aldrig tal om att försöka få en fortsatt karriär inom tv och film för Sven-Åke – han hade fullt upp som det var.

– Jag var för gammal för det. Jag hade en massa småbarn jag var tvungen att ta hand om och nu har jag en jävla massa barnbarn, så det är full rulle här, säger han till Expressen 2020, då 69 år gammal.

Ibland kan Sven-Åke Gustavsson fortfarande få mejl från gamla tittare, men annars påminns han inte så mycket om sin forna tv-karriär. Han har i stället fortsatt spela teater hemma i Göteborg, bland annat på Göteborgs stadsteater där han spelar regelbundet.

– Min grej har nog varit att vara på teatern i Göteborg, det är det jag har varit bra på. Vi skulle ha haft premiär på en pjäs i februari men då kom ju corona så vi har flyttat den produktionen ett år framåt. Så nu leker jag pensionär men om ett år ska jag på’t igen, säger han i intervjun från 2020.

Sven-Åke Gustavsson.
Sven-Åke Gustavsson spelar fortfarande teater.
Annons