5 klassiska 80-talsserier vi minns
1:31

Efter reklamen: 5 klassiska 80-talsserier vi minns

(1:31)

Slå på ljud

Harald Hamrell – Mats Nilsson

Som 13-åring fick skådespelaren Harald Hamrell huvudrollen i Pojken med guldbyxorna, och fastnade för yrket redan då. Rollen gjorde att Harald fick mycket uppmärksamhet som tonåring, och gänget bakom tv-serien umgås fortfarande emellanåt.

– Den fick ju ett enormt genomslag när den kom, det var nästan hysteriskt där ett tag. Jag minns serien med värme, flera av oss håller fortfarande kontakten och möts upp var femte år och äter lite mat och umgås, har Harald Hamrell sagt till Aftonbladet.

Harald Hamrell och Anders Nyström i Pojken med guldbyxorna.

Karen Benzian / TT /

Idag har Harald Hamrell, 60, varit med i en lång rad produktioner, gjort både tv och film, samt regisserat och skrivit manus. Harald hade en återkommande roll i filmerna om Martin Beck på 00-talet, och har regisserat och skrivit manus till populära Vår tid är nuI.

Harald Hamrell skrev manus till Vår tid är nu.

SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet/TT

Så gick det för Irma Schultz efter popkarriärien

Anders Nyström – Torkel ”Tocken” Nilsson

Anders Nyström, idag 88 år, spelade Mats pappa Tocken, som hjälper honom att ge bort pengarna till välgörenhet. I en intervju med Aftonbladet 2013 säger han att det främst är de som var i 10-årsåldern när serien kom som kommer fram och pratar om den.

Anders Nyström med Harald Hamrell på axlarna.

Kurt O. Berggren / TT /

– Jag har haft en stor glädje av Pojken med Guldbyxorna. Det var faktiskt en person som kom fram till mig förra veckan och frågade om det var jag som var pappan. Det är mest de som var runt 10-årsåldern som minns den, säger Anders Nyström.

Nyström var etablerad skådespelare redan innan serien, och fortsatte in i pensionen. Han har bland annat haft roller i Skärgårdsdoktorn och Tyskungen.

Anders Nyström 2013 på premiär för Tyskungen.

Karin Törnblom/TT

Ingela Thorsson – Monica

Ingela Thorsson hade aldrig skådespelat innan Pojken med guldbyxorna, men övertalades an Niclas Strömstedts mamma att vara med.

– Jag provspelade och fick rollen, jag var fräckast i mun helt enkelt, har hon sagt.

Men skådespelandet var inget för henne. Efter sin medverkan sadlade hon om och blev lärare, och har haft jobb på Kronofogden, Polishögskolan och Utbildningsdepartementet.

– Jag minns det som att vi hade det väldigt roligt. Vi spelade in i Gubbängen, redan då kommer jag ihåg att Harald stod mer bakom kameran än framför.

Gerd Hagman – Tobaksaffärstanten

Gerd Hagman hade varit aktiv som skådespelare sedan 40-talet när hon fick rollen i serien, och hade bland annat spelat mamman i Mumindalen. Fram till 2007 fortsatte hon jobba, innan hon drog sig tillbaka från rampljuset. 2011 gick Gerd bort, 92 år gammal.

Gerd Hagman 2008.

Lars Pehrson / SvD / TT

Claire Wikholm – mamman i fönstret

De flesta förknippar Claire Wikholm med klassikern Vi hade i alla fall tur med vädret, inte Pojken med guldbyxorna, men skådespelaren hade rollen som den arga mamman i fönstret.

– Oj! Du, det minns jag knappt. Men jag minns att det var väldigt trevligt. Harald brukar reta mig för den där rollen när vi ses, har hon sagt om inspelningen.

Claire Wikholm.

Charlotte Brunzell/TT
Mest läst