Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sanne Salomonsen var nära att dö i sitt hem

29 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sanne Salomensen var en av 80-talets stora stjärnor, som under sin storhetstid också var gift med svenska artisten Mats Ronander.
Men 2006 drabbades den danska rocksångerskan av en blodpropp i hjärnan, som förändrade hennes liv för många år framöver.
– Jag var minst sagt förskräckt hela tiden, har hon berättat för Se og hør.
Annons
Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

Danska artisten Sanne Salomensen, nu 65, var bara 17 år gammal när hon släppte sin första soloskiva 1972 – och då hade hon redan haft band och stått på scen i flera år. Det stora genombrottet kom dock med bandet Sneakers, där hon var sångerska 1980 till 1985.

Under 80-talet hade Sanne också flera filmroller, och var omskriven i pressen då hon gifte sig med svenska artisten Mats Ronander. Även om de två inte har varit tillsammans på många år så är de fortfarande vänner, och kan spela ihop.

– Vi hade en grym förälskelse som varade i fem sex år, fick en son och har nu till och med ett barnbarn ihop. Så det är klart att vi har setts mycket, vi har haft en jättefin kontakt. I dag är vi bästa vänner, sa Mats Ronander om relationen med exet, i Södertälje Länstidning 2015.

Annons

2005 tävlade Sanne Salomonsen i Melodifestivalen, och tog sig tillsammans med Sanna Nielsen direkt från deltävlingen till finalen, där hon till slut hamnade på en sjunde plats.

Sanne Salomonsen och Mats Ronander 1984.

Sanne Salomonsen nära döden

Året därpå tog sig livet dock en oväntade, och jobbig, vändning för Sanne. Artisten var mitt uppe i förberedelserna inför sommarens turné när hon plötsligt kollapsade i sitt hemmagym av en blodpropp i hjärnan. Turligt nog var Sannes manager på plats hemma hos henne, och en ambulans kunde snabbt tillkallas för att köra henne till sjukhuset i Köpenhamn – men trots det fruktade familj och vänner att Sanne inte skulle överleva.

Det gjorde hon, turligt nog, men vägen tillbaka har varit lång och tung.

Annons

– Det var tufft för mig att ta mig igenom den perioden eftersom jag hade hela Danmark som vittne. Jag var minst sagt förskräckt hela tiden, sa Sanne Salomonsen till Se og hør förra året.

Hjärnproppen gjorde också att Sanne riskerade att förlora sin röst för gott – något hon kämpade hårt för att det inte skulle hända. Hon har dock varit noga med att vara ärlig med publiken.

– Om man vill uppnå något är det bara övning som gäller. Jag visste att jag bara skulle sjunga, sjunga och sjunga. Jag var tvungen att blotta mig och visa att jag just då inte var så duktig som innan jag blev sjuk, sa Sanne till tidningen.

Sanne Salomonsen 2020.
Annons