Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det sen för Fanny och Alexander

17 dec, 2021 
AvLinus Brännström
Fotograftt
Ingmar Bergmans Fanny och Alexander är en av tidernas mest älskade svenska filmer. Men för barnen som gjorde titelrollerna blev succén starten på en tuff tid.
– I alla sammanhang var jag Fanny. Man tappade bort sig själv på något vis, säger Pernilla Wik.
Annons
Så ser Ingrid Bergmans barnbarn ut i dagBrand logo
Så ser Ingrid Bergmans barnbarn ut i dag

Julen 1982 gick Fanny och Alexander upp på bio och trots att det snart har gått 40 år saknar den motstycke i den svenska filmhistorien.

Ingmar Bergman hade bestämt att den delvis självbiografiska historien skulle bli hans sista stora film och det snålades inte – 60 skådespelare har repliker och mer än 1 200 personer medverkar i det över tre timmar långa eposet (två år senare kom den över fem timmar långa tv-versionen som Bergman såg som originalet).

Inspelning av filmen "Fanny och Alexander" i regi av Ingmar Bergman. Fr v Ewa Fröling, Börje Ahlstedt, Pernilla Allwin, Ingmar Bergman, Bertil Guve. Längst till höger Gunn Wållgren.
Inspelning av filmen "Fanny och Alexander" i regi av Ingmar Bergman. Fr v Ewa Fröling, Börje Ahlstedt, Pernilla Allwin, Ingmar Bergman, Bertil Guve. Längst till höger Gunn Wållgren.

Flera skådespelare, med Pernilla August som det kanske främsta exemplet, fick sitt stora genombrott i Fanny och Alexander.

Annons

Men barnen som gjorde titelrollerna kom att välja helt andra vägar i livet.

Fanny spelades av Pernilla Wik, som då hette Allwin i efternamn, och Alexander av Bertil Guve. Hon fick provspela via showskolan hon gick på och han plockades ut efter att ha medverkat i Lasse Hallströms film Kom igen.


Pernilla och Bertil var båda elva år gamla när inspelningarna startade på hösten 1981.

– Jag hade ingen aning om vem Ingmar Bergman var, jag hade nog inte så mycket förväntningar mer än att det skulle vara kul. Mitt största problem som elvaåring var att jag inte fick vara ute i solen under sommaren före inspelningen, jag fick gå runt med en overall och en stor solhatt, säger Pernilla Wik.

Fanny och alexander med Ingmar Bergman under inspelningen av Fanny och Alexander.
Pernilla och Bertil med Ingmar Bergman under inspelningen av Fanny och Alexander.

– Jag hade ingen aning om vem Ingmar Bergman var, jag hade nog inte så mycket förväntningar mer än att det skulle vara kul. Mitt största problem som elvaåring var att jag inte fick vara ute i solen under sommaren före inspelningen, jag fick gå runt med en overall och en stor solhatt, säger Pernilla Wik.

Annons

Hon beskriver inspelningen som ett äventyr.

– Första dagen spelade vi in kuddkriget på julafton med Pernilla August. Vi skulle springa runt och skrika så det var ju en ganska bra start. Då träffade vi också Ingmar för första gången, berättar Pernilla Wik.

– Vi blev väl omhändertagna och jag upplevde aldrig att vi var rädda eller tyckte att Bergman var läskig, jag tyckte han var väldigt glad och skojfrisk. Men han kunde absolut ryta ifrån, man kunde känna i rummet att ”nu är det allvar”.

Pernilla och Bertil med Ingmar Bergman under inspelningen av Fanny och Alexander.
Fanny, eller Pernilla Wik, berättar nu om inspelningen.

Barnen trivdes i den spännande miljön.

– Det var ju en egen värld som man klev in i. Vi gjorde bus, klättrade ovanpå kulisserna och tittade ner och körde runt med sparkcyklar där i Filmhuset.

Det var först när Fanny och Alexander kom ut som Pernilla Wik insåg magnituden av det hela – hon och Bertil Guve fick bland annat åka till New York och Los Angeles för att medverka vid premiärerna.

Annons

– Personligen tyckte jag att det var ganska jobbigt med all uppmärksamhet. Så jag slutade med allt som hette teater och dans, tyvärr, säger Pernilla Wik.

Härlig bild från inspelningen år 1982.

– Jag fyllde 13 året efter att den hade premiär, man börjar högstadiet och ska skaffa sig en identitet och så fick man vara Fanny hela tiden. Det var inget jätteproblem men jag ville vara mer än Fanny och det tror jag också att Bertil upplevde, att man tappade bort sig själv litegrann.

Bertil Guve har i vuxen ålder sällan pratat om Fanny och Alexander och vill inte göra det nu heller. Han är i dag 51 år och jobbar sedan länge som forskare inom medicinteknik vid KTH och Karolinska institutet.

Jarl Kulle fick sin guldbagge 1983 för årets bästa manliga filmprestation i Fanny och Alexander. Bertil Guve hämtade Bergmans pris i hans frånvaro.

Pernilla Wik, som också hunnit bli 51 år, har bland annat arbetat som säljare och drivit ett företag inom mötesbranschen. Nu pluggar hon till undersköterska samtidigt som hon jobbar som massageterapeut.

Annons

I dag är hon bara glad över sin medverkan i Fanny och Alexander.

– När man får något brev med ett kort där de vill ha autograf, det är ju bara gulligt och man blir helt rörd så här 40 år senare, säger hon.

Fakta: Fanny och Alexander

Ingmar Bergmans Fanny och Alexander från 1982 är en av de mest framgångsrika svenska filmerna. Filmen är delvis självbiografisk – rollfigurerna Fanny (Pernilla Wik) och Alexander (Bertil Guve) är baserade på Bergman själv och hans syster Margareta.

Handlingen kretsar kring den förmögna familjen Ekdahl i Uppsala med matriarken Helena (Gunn Wållgren) i spetsen. Hennes äldste son Oscar (Allan Edwall), pappa till Fanny och Alexander, dör i ett slaganfall och barnens mamma Emilie (Ewa Fröling) gifter om sig med biskop Edvard Vergérus (Jan Malmsjö).

I övriga roller syns bland andra Jarl Kulle, Pernilla August, Börje Ahlstedt, Christina Schollin, Mona Malm, Erland Josephson, Stina Ekblad, Gösta Prüzelius och Harriet Andersson.

Fanny och Alexander nominerades till sex Oscars och vann fyra – bästa utländska film, bästa foto, bästa scenografi och bästa kostym.

SÅ GICK DET SEN FÖR STJÄRNORNA

Den klassiska familjebilden från filmen Fanny och Alexander.
Den klassiska familjebilden från filmen Fanny och Alexander.

ÖVRE RADEN:

Erland Josephson

Isak Jacobi, som driver en antikvitetsbutik och är en av familjen Ekdahls nära vänner, spelades av Dramatenstjärnan Erland Josephson. Bergman och Josephson var vänner och de jobbade ofta tillsammans både på teatern och inom filmen från 1940-talet fram till Bergmans slutverk Saraband 2003. Josephson var också verksam som författare och gav ut en lång rad böcker. Mot slutet av sitt liv drabbades han av Parkinsons sjukdom och arbetade för att sprida kunskap om den. Han dog 2012, 88 år gammal.

Annons

Jarl Kulle

Spelade kvinnokarlen Gustav Adolf Ekdahl – Helenas tredje son, som är gift med Alma och har en affär med barnflickan Maj. Jarl Kulle var en av sin generations stora Dramatenskådespelare och han blev också folkkär när han 1983 tog över efter Georg Rydeberg som uppläsare av Nyårsklockan vid nyårsfirandet på Skansen – ett uppdrag han hade fram till sin död i cancer 1997. Jarl Kulle blev 70 år.

Börje Ahlstedt

Helena Ekdahls andre son Carl, som är gift med Lydia, spelades av Börje Ahlstedt. Dramatenstjärnan Ahlstedt slog igenom brett tillsammans med Lena Nyman i Vilgot Sjömans Jag är nyfiken – gul. Han blev folkkär tack vare rollen som Mattis i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Jobbade återigen med Bergman i Saraband. Börje Ahlstedt är 82 år.

MELLANRADEN:

Mona Malm

Spelade Alma Ekdahl som blir bedragen av maken Gustav Adolf. Mona Malm gick ut Dramatens elevskola 1957 och var därefter verksam vid teatern under i princip hela sitt liv. Hon medverkade också i en lång rad av Ingmar Bergmans andra filmer – däribland Det sjunde inseglet och Sommarnattens leende. På senare år syntes hon bland annat i Solsidan där hon spelade Alex mamma. Mona Malm dog i början av 2021. Hon blev 85 år.

Annons

Pernilla August

Fannys och Alexanders barnflicka Maj spelades av Pernilla August som fick sitt stora genombrott i filmen – hon gick fortfarande på scenskolan när Bergman plockade henne till rollen. De fortsatte sedan att jobba tillsammans och August har också blivit en internationell stjärna, inte minst känd för en rad osannolika mammaroller – hon har spelat Jesus, Luke Skywalkers och Ingmar Bergmans mammor. Har själv tre framgångsrika barn, skådespelarna Alba och Asta August från äktenskapet med Bille August och scenografen Agnes Östergren från äktenskapet med Klas Östergren. Pernilla August är 63 år.

Gunn Wållgren

Matriarken Helena Ekdahl – mamma till Oscar, Gustav Adolf och Carl – porträtterades i filmen av Gunn Wållgren som var en av 1900-talets stora Dramatenskådespelare. Hon fick anställning vid teatern 1937, direkt efter att hon utexaminerats från scenskolan, och gjorde också en rad film- och tv-roller – bland annat i Söderkåkar. Rollen som Helena Ekdahl blev hennes sista. Gunn Wållgren diagnostiserades med cancer kort efter inspelningarna och dog 1983, året efter premiären. Hon blev 69 år.

Annons

Ewa Fröling

Spelade Fanny och Alexanders mamma, tillika Oscars änka, Emilie Ekdahl. När filmen först presenterades var det med Liv Ullmann i rollen men hon hoppade av och jobbet gick i stället till Ewa Fröling som då var verksam vid Dramaten. Efter succén i Fanny och Alexander har hon medverkat i allt från SOS – en segelsällskapsresa till Män som hatar kvinnor. Gav 2021 ut boken Moder Liv som bland annat kretsar kring den livmoderhalscancer hon drabbades av några år tidigare. Ewa Fröling är 69 år.

Christina Schollin

Rollen som Carl Ekdahls tyskfödda hustru Lydia spelades av Christina Schollin – som berättat att hon lyssnade på drottning Silvia för att få till den rätta brytningen. Schollin har genom sin karriär gjort en mängd roller på såväl Dramaten som på privatteatrarna i Stockholm. På senare år har hon också synts i Wahlgrens värld tillsammans med dottern Pernilla Wahlgren (som faktiskt gjorde en liten roll i Fanny och Alexander, hon spelade spöket Esmeralda) och barnbarnet Bianca Ingrosso. Christina Schollin är 83 år.

Annons

NEDERSTA RADEN:

Pernilla Wik

Oscar och Emelie Ekdahls dotter Fanny spelades av elvaåriga Pernilla Wik, som då hette Allwin i efternamn. Hon berättar för Femina att uppmärksamheten kring filmen gjorde att hon slutade med teater och dans – numera ser hon dock tillbaka på inspelningarna med värme. Arbetar i dag som massageterapeuet och studerar till undersköterska. Pernilla Wik är 51 år.

Bertil Guve

Oscar och Emelie Ekdahls son Alexander spelades av elvaårige Bertil Guve. Har under många år inte velat prata om filmen. Han utbildade sig till civilingenjör och är sedan många år verksam som lektor vid KTH samt som forskare forskare inom medicinteknik vid KTH och Karolinska institutet. Bertil Guve är 51 år.

Annons