Svenskarna som fått en Golden Globe
0:45

Efter reklamen: Svenskarna som fått en Golden Globe

(0:45)

Slå på ljud

Ingrid Bergman är Sveriges största filmstjärna genom tiderna och räknas alltjämt som en av filmhistoriens mest inflytelserika skådespelerskor.

Hennes karriär sträckte sig över fem decennier och hon prisades med inte mindre än tre Oscars – i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för Gasljus och Anastasia samt i kategorin bästa kvinnliga biroll för Mordet på Orientexpressen.

Ingrid Bergman med sin äldsta dotter Pia Lindström.

Lennart Nilsson / TT /

Skandalen med Rossellini – lämnade Pia

Vid sidan av vita duken uppmärksammades hon bland annat för sitt förhållande med den italienska filmregissören Roberto Rossellini. Det blev en enorm skandal då de föll för varandra i samband med att hon 1950 gjorde en roll i hans film Stromboli. Både Bergman och Rossellini var gifta när de inledde sin relation.

Men efter att de båda gått igenom skilsmässor gifte sig Ingrid Bergman och Roberto Rossellini. Äktenskapet höll bara till 1957 men gav dem tre barn – Roberto Rossellini, Ingrid Rossellini och förstås Isabella Rossellini som kom att bli en stor filmstjärna.

Svenskarna som har en stjärna på Walk of Fame i Hollywood

Ingrid Bergman hade dock ett barn sedan tidigare – dottern Pia Lindström föddes 1938 i äktenskapet med Petter Lindström, det som sprack när Ingrid sedan träffade Roberto Rossellini. Under den turbulenta tiden på 1950-talet träffades inte Pia sin mamma på flera år – de återförenades inte förrän 1957.

Ingrid Bergmans fyra barn – Roberto, Ingrid, Pia och Isabella.

Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Så lever Ingrid Bergmans äldsta dotter i dag

Pia Lindström, som levt merparten av sitt liv i USA, är i dag 82 år gammal och pensionerad. Men under sitt yrkesliv var hon en hyllad tv-journalist och prisades under karriären bland annat med två Emmys för sitt nyhetsarbete.

Gamla Hollywoodstjärnornas hemliga skönhetsknep

Hon har varit gift tre gånger och har två söner. Numera lever Pia Lindström också ett lite annorlunda liv på en privat ö i Florida, vilket hon berättar för Page Six.

– Fåglar, djur, fiskar, golf. Det är underbart, jag har min hund med mig. Jag kände inte någon här när jag hittade det här stället. Och jag bryr mig inte. Jag behöver inte prata med någon längre. Seglare kommer hit men inte vanligt folk. Jag har fortfarande en lägenhet i New York men jag har fått nog av stan. Det här var en gång ett ställe där pirater höll fångar, säger Pia Lindström.

– Det var här Gasparilla brukade hänga, fortsätter hon och syftar på den mytomspunne piraten José Gaspar.

Pia Lindström är i dag 82 år och lever i Florida.

Karin Törnblom/TT