1:53

Efter reklamen: Det här minns vi från 80-talet

(1:53)

Slå på ljud

Han var för stor för Sverige redan från början. När Yngve Lannerbäck från Stockholmsförorten Hässelby blev gitarrvirtuosen Yngwie Malmsteen och började spela neoklassisk hårdrock fattade ingen någonting.

– Alla bara skrattade åt mig, typ ”ha ha, det kommer ju aldrig bli något med det där!”, bara hånade mig hela tiden. Jag brukade aldrig tänka så mycket på det för jag visste att jag hade någonting som kändes rätt för mig, har han berättat för sajten Rocksverige.

Det vände först när han för 40 år sedan flyttade till Los Angeles.

– När jag hade varit i USA i en vecka så var det som att jag hade tagit över hela jävla stan. Det var en extrem jävla skillnad alltså, säger han i intervju med Rocksverige.

1984 kom Yngwie Malmsteens första soloalbum, Rising force, som gjorde honom till en världsstjärna. Sedan dess har han prenumererat på topplaceringar på diverse listor över världens främsta hårdrocksgitarrister.

Han blev också Sveriges första riktiga rockstjärna.

Yngwie Malmsteen på scen i Las Vegas 2021.

Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT

Yngwie Malmsteen hamnade i koma

Yngwie Malmsteen festade hårt, sparkade sina musiker till höger och vänster, körde snabba bilar och slog sönder hotellrum.

– Det gick ganska vilt till på 80-talet. Jag minns när vi turnerade i Japan, då hann jag knappt komma in på hotellrummet innan grejerna fick vad de tålde. Allt skulle ut genom fönstret. Men först brukade jag hälla bira i tv-apparaten, för att få fram en asspejsad bild med de sjukaste färger man kan tänka sig. Tv:n brukade fungera i några minuter, sen exploderade den och då var det dags att skicka ner den på gatan, har han berättat för Café.

Så lever Lasse från Tippen i dag – tröttnade på kändisskapet

Han levde hårt och 1987 kraschade han – bokstavligen. Yngwie Malmsteen krockade med ett träd med sin Jaguar och hamnade i koma i en vecka.

Sedan dog hans mamma i cancer.

– 1987 var ett jävligt jobbigt år. Allt det värsta som kunde hända hände. Det var olyckan och morsan och pengarna och jordbävningar. Det var extremt svårt och jobbigt, har Yngwie Malmsteen berättat för Rocksverige.

Yngwie levde under många år ett klassiskt rock'n'roll-liv.

Anna Littorin

Yngwie Malmsteen om vilda åren: ”Söp som ett djur”

Nu är det många år sedan han slutade med alkohol. I en intervju med Expressen har Yngwie Malmsteen, som i sommar fyller 59 år, berättat att nuvarande hustrun April räddade hans liv.

– Jag var omringad av folk som bara ville stjäla mina pengar, men det var inte bara det. Jag söp ju som ett jävla djur också. Det skulle inte ha funkat om jag fortsatt. Jag hade dött. Jag fick något att leva för med henne och barnet, säger han till tidningen.

– När jag tänker tillbaka på vad jag gjorde... det var ju helt sjukt, sprit, brudar och slagsmål. Det var hela rock’n’roll-grejen, fast mer. Det var ”more is more” där med.

Yngwie med sin nuvarande fru, April Malmsteen.

Credit: Tsuni / USA / Alamy Stock Photo

Yngwie och hans fru April har sonen Antonio tillsammans. Det är rockstjärnans tredje äktenskap – tidigare har han bland annat varit gift med den svenska artisten Erika Norberg, som i dag heter Wagenius i efternamn, känd för 90-talshitlåten Together we're lost.

– Det var som att vara på en konstant skolresa fast utan lärare. Många fester, lite för mycket pengar och alldeles för mycket bus. En gång ringde telefonen tidigt och det var Sharon Osbourne som frågade om Ozzy var hos oss och jag tänkte först: ”Skitkärring som ringer och väcker oss så tidigt”. Då insåg jag hur blasé jag hade blivit. Pinsamt. Det hände megasaker hela tiden, har hon berättat för Klick om tiden med Yngwie Malmsteen.

Yngwie var sedan gift med Amber Dawn Landin innan han träffade April Malmsteen.

Yngwie och Erika i början av 1990-talet. Den svenska artisten var hans första fru.

Roger Tillberg/TT

Lurades på 120 miljoner – så lever Yngwie i dag

Angående det där med folk som ville stjäla hans pengar – Yngwie Malmsteen har anklagat en tidigare manager för att ha lurat honom på 120 miljoner kronor och i intervjuer pratat om att han anlitat ”ett helt fotbollslag” med advokater i ett försök att få dem tillbaka.

Men trots det har han det gott ställt. Yngwie Malmsteen, som gett ut över 20 studioalbum under eget namn, bor sedan länge i Miami i ett hus med egen tennisbana och egen studio – där finns också hans över 100 Fender Stratocaster-gitarrer.

– Men egentligen borde jag haft astronomiska summor. Min första soloskiva såldes i 14 miljoner exemplar – bara i Sovjetunionen. Inse hur mycket pengar det skulle ha varit, har Yngwie Malmsteen berättat för Café.