ylva maria thompson
1:52

Efter reklamen: Grammis Galan 2022 - se bästa looksen på röda mattan

(1:52)

Mitt sin blonda page och sitt frispråkiga sätt guidade Ylva Maria Thompson TV1000-tittarna genom en stor del av 90-talet.

– Jag fick vara med om en smärre revolution. Från att ha levt med statlig tv och två kanaler fick vi plötsligt TV3 och satellitsända tv-kanaler. Med tv-programmet Tusen och en natt bökade vi oss in i människors vardagsrum och gav utrymme åt minoritetsgrupper som inte hade blivit hörda förut. Vem som helst fick veta var det fanns gayklubbar och ställen för transvestiter, och att allt detta var helt okej. Hela produktionen var väldigt lekfull, vi var så oerfarna, det fanns inga förebilder att snegla mot, berättar Ylva Maria för Amelia.

Ylva Maria Thompson ledde tv-programmet Tusen och en natt på TV1000.

Paul Hansen

Tusen och en natt var ett tv-program med erotiskt innehåll som under nätterna visades på kanalen TV1000. Programmet gav Ylva Maria både framgång och uppmärksamhet.

– Jag njöt av varenda minut. Jag tycker det var jättekul. Det är klart att det gick upp och ned, men jag minns bara det roliga. Folks uppskattning var underbar och jag fick jättemycket brev. Det var många som bekräftade att det jag stod för var något många hade längtat efter. Låt oss sluta skämmas och prata om sex, har Ylva Maria berättat för Aftonbladet.

Pia Degermarks tragiska öde – så lever hon i dag

Ylva Maria Thomson om kärleken till sin man

Ylva Maria Thompson föddes den 6 april 1960 i Stockholm och är uppvuxen i Rågsved. I dag lever hon ihop med kärleken Mats Granö. De har varit ett par i många år.

– Vi träffades faktiskt på Aftonbladets chatt 30 Plus 1998. Men det var Mats som fick mig att ändra mig. När jag hade vant mig vid tanken på giftermål så insåg jag att det är oerhört romantiskt och är det så att man ska leva tillsammans så är det ett kontrakt man skriver med varandra. Det finns en praktisk nytta om det händer den ena eller den andra någonting, har Ylva Maria berättat.

Lasse Lindroth och Ylva Maria Thompson på Stockholm Goes Gay. Året är 1997.

Sauli Pulkkinen

Paret har inga barn. Ett medvetet beslut.

– Jag bestämde mig tidigt i livet för vissa saker. Att inte skaffa barn, till exempel. Det började när jag var elva tolv och grannen på landet hade fått en bebis, och min syrra inte ville leka med mig längre utan bara hålla på med bebisen. 'Aha', tänker du kanske, 'ett barnsligt utslag av svartsjuka', men jag kunde inte förstå den här fascinationen inför bebisen. När jag blev äldre tänkte jag att okej, jag ska inte skaffa barn, men jag får ändra mig när jag vill, berättar Ylva Maria för Amelia.

Ola Lindholm försvann från rampljuset efter skandalen – blev av med jobbet

Ylva Maria Thompson om sitt barnbeslut

Mats är med på noterna han också.

– Jag tror att barn kan vara bra i vissa relationer, men inte för oss och det är bra att inse det. Vi har ingen annan att ta hänsyn till. Redan på vår andra dejt så pratade vi om det och vi var rörande överens. De enda som väl fick kompromissa var Mats föräldrar.

Ylva Maria Thompson och Mats Granö 2021.

Johan Jeppsson/TT

Så lever Ylva Maria Thompson i dag

I dag titulerar sig Ylva Maria konstnär. Hon säljer också champagne.

– Jag började jobba med champagne för en massa år sedan. När champagneexperten Richard Juhlin skrev sin första bok så hade han en liten klubb och arrangerade provningar så det blev som en skola och då växte intresset. Jag importerar champagne och säljer och håller i provningar.

För Amelia berättar hon om vardagslivet.

Ylva Maria Thompson arbetar i dag som konstnär. Hon saknar inte livet i rampljuset.

FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

– En vanlig dag går jag upp klockan sex. Mats jobbar som konsult och har ofta kundmöten på morgonen, och vi brukar äta frukost ihop. Och jag ringer min mamma varje morgon för att kolla att hon mår bra. Sedan gör jag mina gjutningar och skisser, och jag målar och donar.

Offentligheten saknar hon inte.

– När jag hade slutat på TV1000 flyttade jag ner till Skåne ett par år för att komma bort från allting. Jag hade börjat mäta mitt värde i tittarsiffror, eller hur mycket jag hade varit med i skvallerblaskorna. Och då visste jag att jag måste bryta med hela den världen. Så jag hyrde en lägenhet med ateljé utanför Helsingborg, pluggade konstvetenskap i Lund och led mig igenom den här 'kändisbaksmällan' eller vad man ska kalla det. Till slut hade jag fått en sund distans till det hela, berättar hon.