Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sandra Kims lögn avslöjades mitt under Eurovision – så gick det för henne

12 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sandra Kim vann Eurovision song contest 1986 med låten J'aime la vie – men såg först ut att behöva lämna tävlingen.
Innan framträdandet kom det fram att hon bara var 13 år och för ung för att tävla, något som gjorde att Schweiz röstade för att diskvalificera henne.
Så har det gått för Sandra Kim sedan skandalen.
Annons
Så har det gått för Sverige i EurovisionBrand logo
Så har det gått för Sverige i Eurovision

Eurovision song contest är alltid en riktig folkfest, men den glittriga musiktävlingen har också kantats av en hel del skandaler genom åren. Låtar har anklagats för plagiat och diskvalificerats, klädval har kritiserats och politiska symboler har stoppats eller kuppats in.

Sandra Kim i Eurovision song contest 1986 – bara 13 år gammal.

En annan skandal uppdagades när Sandra Kim tävlade för Belgien i Eurovision song contest 1986, med låten J'aime la vie. På den tiden var det förbjudet att vara med i tävlingen om du var under 15 år gammal, och inför den stora tävlingen uppdagades det att Sandra Kim bara var 13 år gammal – fast hon sjunger att hon är 15 år.

Annons

När sanningen kom fram om den unga artisten ville Schweiz att hon skulle bli diskvalificerad från tävlingen. Landet – som vann Eurovision song contest två år senare med en egen låt på franska – fick dock inget medhåll i sitt krav, och Sandra Kim kunde gå vidare till att tävla som planerat. Hon gick då och vann hela tävlingen, och låten har blivit en riktig klassiker i Eurovision-sammanhang. På grund av regelbrottet är Sandra Kim den yngsta som någonsin har vunnit Eurovision song contest.

Så gick det för Sandra Kim efter Eurovision

Efter framgångarna i musiktävlingen gick Sandra Kim vidare till att bli en folkkär och omtyckt artist och tv-profil i sitt hemland. J'aime la vie såldes i 350 000 exemplar bara i Belgien, och närmare 1,5 miljon internationellt. Sandras debutalbum belönades med dubbelt platina. Sandra Kim har varit programledare i belgiska tv-program och även suttit som jurymedlem. Under åren har hon också fortsätt släppa musik och album, som sålt guld i hemlandet.

Sandra Kim 2022.

2011 släppte Sandra Kim sitt senaste album, Make up, och nyligen vann hon den första säsongen av Masked singer i Belgien.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons