Så har det gått för Sverige i Eurovision
1:08

Efter reklamen: Så har det gått för Sverige i Eurovision

(1:08)

Slå på ljud

Eurovision song contest är alltid en riktig folkfest, men den glittriga musiktävlingen har också kantats av en hel del skandaler genom åren. Låtar har anklagats för plagiat och diskvalificerats, klädval har kritiserats och politiska symboler har stoppats eller kuppats in.

Sandra Kim i Eurovision song contest 1986 – bara 13 år gammal.

Inge Gjellesvik

En annan skandal uppdagades när Sandra Kim tävlade för Belgien i Eurovision song contest 1986, med låten J'aime la vie. På den tiden var det förbjudet att vara med i tävlingen om du var under 15 år gammal, och inför den stora tävlingen uppdagades det att Sandra Kim bara var 13 år gammal – fast hon sjunger att hon är 15 år.

Svenskarna vi glömt gjorde succé i Eurovision song contest

När sanningen kom fram om den unga artisten ville Schweiz att hon skulle bli diskvalificerad från tävlingen. Landet – som vann Eurovision song contest två år senare med en egen låt på franska – fick dock inget medhåll i sitt krav, och Sandra Kim kunde gå vidare till att tävla som planerat. Hon gick då och vann hela tävlingen, och låten har blivit en riktig klassiker i Eurovision-sammanhang. På grund av regelbrottet är Sandra Kim den yngsta som någonsin har vunnit Eurovision song contest.

Så gick det för Sandra Kim efter Eurovision

Efter framgångarna i musiktävlingen gick Sandra Kim vidare till att bli en folkkär och omtyckt artist och tv-profil i sitt hemland. J'aime la vie såldes i 350 000 exemplar bara i Belgien, och närmare 1,5 miljon internationellt. Sandras debutalbum belönades med dubbelt platina. Sandra Kim har varit programledare i belgiska tv-program och även suttit som jurymedlem. Under åren har hon också fortsätt släppa musik och album, som sålt guld i hemlandet.

Eurovision Song Contest 2022: Allt om programledarna

Sandra Kim 2022.

Belga

2011 släppte Sandra Kim sitt senaste album, Make up, och nyligen vann hon den första säsongen av Masked singer i Belgien.

Mest läst