Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sascha Zacharias lämnade Sverige efter succén i Skilda världar – oväntade karriärbytet

13 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografMikael Silkeberg/tv4, TT.
Sascha Zacharias kom, såg – och lämnade landet. Men vad gör Skilda världar-Stina i dag? Femina vet.
Annons
Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022Brand logo
Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

Sascha Zacharias var bara tonåring då hon slog igenom stort – som karaktären Stina i älskade långköraren Skilda världar. Skilda världar var, som bekant, den första serien i svensk tv-historia att sändas fem dagar i veckan. Totalt visades 500 avsnitt – över sex säsonger. Skilda världar sågs av miljontals människor mellan åren 1996-2002. Sascha Zacharias medverkade tre säsonger, mellan 1996 och 1998. Hon spelade Daniel Toivonens lillasyster. En komplex roll med många bottnar. Skör och stark, på samma gång.

– Det var både spännande och utmanade. Och också givande i själva skådespeleriet, har Sascha sagt, till Svensk Damtidning, om rollen som Stina.

I Skilda Världar spelade Sascha Zacharias rollen som Stina Toivonen.

I dag har Sascha Zacharias hunnit fylla 43 år (hon är född 1979). Hon bor i Hjorthagen, i ett sekelskifteshus.

Annons

– Att det är ett sekelskifteshus är tacksamt när man bor mindre. Det blir inte så fyrkantigt, väggarna är sneda och trägolven lite trasiga, har Sascha berättat för Expressen.

Häromåret gjorde Sascha comeback inom skådespeleriet, i rollen som Rebecka Martinsson i tv-serien med samma namn. Men innan dess var det lång tid sedan vi såg henne. Förklaringen är enkel. Efter Skilda världar flyttade skådespelerskan utomlands. Hon var 18 år gammal och hade sparat ihop lite pengar.

Sascha som barn tillsammans med mamma Ann Zacharias och pappa Sven-Bertil Taube.

– Så jag packade en väska och bestämde mig för att flytta till Rom för att lära mig italienska och sedan utbilda mig och söka jobb som skådespelerska. Det gick snabbt 17 år och jag hade fått en riktig romersk accent innan jag bestämde mig för att flytta hem till Sverige. Då hade jag bott nästan hela mitt vuxna liv i den latinska kulturen och blivit formad av deras sätt att skådespela. Jag medverkade bland annat i många komedier och fick jobba med massa enastående människor. När jag kom hem pratade jag högt och pussade alla på kinderna, hade massa färggranna klänningar och tyckte att det var så tomt på gatorna här. Men sedan några år är jag väldigt stadgad i Sverige, jag smälter in i tystnad, svarta kläder och skulle inte pussa mina arbetskamrater på kinderna längre, har Sascha berättat för tidningen Mama.

Ann Zacharias med sina barn, Sascha Zacharias och syskonen Sara Zacharias, Moishe (Marc) Zacharevskey (Sara och Moishe är barn till Ted Gärdestad).

Hon fortsatte:

– Under de senaste åren i Sverige har jag jobbat med vegansk mat, som personlig assistent till en liten flicka med cp-skada samt med en form av palliativ vård och nu utbildar jag mig till tandsköterska. Jag skulle vilja jobba med barntandvård men självklart kommer jag alltid ha mitt skådespeleri som min passion. När man har fått barn går det inte att packa väskan och resa hit och dit på samma sätt, därför blir stabilitet och möjligheten att jobba i Sverige viktigare.

Annons

Trots att hon i dag är tandsköterska så hänger alltså skådespeleriet också med, på ett hörn.

Sascha Zacharias dotter

I lägenheten i Hjorthagen bor Sascha med sin lilla dotter, Mischa, som i dag hunnit bli fem år gammal. Sascha och Mischas pappa, musikproducenten/konstnären Kalle Engström, delar vårdnaden sinsemellan.

– Han är en fantastisk pappa, men vi följer inte det här vanliga varannan vecka-livet, vi är lite flexibla. Jag är ju uppvuxen i en bohemisk familj, nästan ett hippiehem, där man har umgåtts trots att man har separerat, har Sascha sagt.

Sascha Zacharias med sin dotter och dotterns pappa.

Att få barn har gjort Sascha ”lugn, stabil och harmonisk”, har hon berättat. När Sascha inte arbetar så går hon gärna i skogen, ser på tv-serier, lyssnar på ljudbok eller podd, ringer en vän eller tränar pilates och yoga.

Annons

Sascha Zacharias mamma och pappa

Sascha Zacharias är ett, så kallat, kändisbarn. Båda föräldrarna är kända. Pappa heter Sven-Bertil Taube och mamma Ann Zacharias. De levde ihop och var gifta ett kort tag, och långt efter att skilsmässan var ett faktum kom Sascha till världen.

– Jag levde mestadels med min mamma. Gick i judisk skola. Umgicks mycket med min mormor som hade överlevt Förintelsen och kriget. Hon var judinna, socionom och författare. Runt omkring hördes det alltid judiska sånger, klezmer, Arja Saijonmaa, grekiska och chilenska kampsånger. Det var väldigt mycket vänsterkänsla i den familjen, har Sascha berättat för Aftonbladet.

Hon fortsatte:

– Pappa har inte varit politisk på det sättet. Fast farfars musik tacklade ju också de stora frågorna. Som naturen i Änglamark. Sedan har ju pappa alltid haft en viss stil, klätt sig fint, han sa det där om vänstern (han angav det som ett skäl att lämna Dramaten, att det blivit för politisk teater). Men pappa har inte vuxit upp i något överflöd, han fick kämpa tidigt i livet, jobbade som servitör då.

Sascha Zacharias kombinerar skådespelarkarriären med att vara tandsköterska.

Farfar till Sascha var alltså den store Evert Taube.

– Jag är glad att jag har fått båda världarna. Evert gick ju bort ett år innan jag föddes. Honom har jag bara sett på tv. Han verkar ha varit så human, skön och härlig. När jag var ung och pappa sjöng farfars sånger blev jag alltid rörd och grät. ”Nu kommer tårarna”, sa alltid de andra i familjen. Så känner jag fortfarande när pappa sjunger.

Sascha Zacharias på röda mattan 2022.

Så lever Sascha Zacharias i dag

2022 är det alltså familjeliv som gäller för Sascha. Men visst blir hon igenkänd för rollen som Stina, än i dag. Skilda världar var en bra skola, menar hon.

– Det var en bra skola som jag är jättetacksam för att ha fått vara med om. Det blev väldigt populärt, det fanns inte så många tv-kanaler, så det händer ju fortfarande att folk känner igen mig från serien. Det är jättekul.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons