Lilla huset på prärien.
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu
0:57

Efter reklamen: Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu

(0:57)

Slå på ljud

Shannen Doherty blev en av 90-talets allra största stjärnor, när hon spelade Brenda Walsh i Beverly Hills 90210. Men faktum är att skådespelarens karriär kom igång långt innan dess – och inte i vilken tv-serie som helst. Innan hon spelade tonårsdotter i Kalifornien gjorde hon nämligen rollen som Jenny Wilder i Lilla huset på prärien.

Shannen Doherty i Lilla huset på prärien.

Shannen Doherty spelade i 18 avsnitt av Lilla huset på prärien.

Foto: Courtesy Everett Collection

Shannen hade spelade i Lilla huset på prärien-skaparen Michael Landons andra serie, Father Murphy, och imponerat på honom så pass att hon fick en roll även i hit-serien. När hon kom med i serien 1982 hade Michael Landon dock lämnat som skådespelare, och fokuserade mer på uppdraget som producent.

Katrina and the waves försvann från rampljuset – så gick det

Jenny Wilder är syskonbarn till Laura Ingalls Wilders make Almanzo Wilder, och adopteras av familjen efter att hennes pappa Royal Wilder hade dött. Shannen var med i 18 avsnitt av serien, och blev snabbt omtyckt av den stora publiken.

Doherty sparkades från tv-serierna

Efter rollen i Lilla huset på prärien fortsatte Shannen Doherty med skådespelarkarriären, och slog igenom stort i hela världen i början av 90-talet, när hon hade huvudrollen i Beverly Hills 90210.

Men efter att kändisskapet fullständigt exploderat började Shannen Dohertys karriär kantas av problem. Hon ryktades ha problem med alkohol och var bråkig på inspelningarna, och till slut fick de andra skådespelarna nog.

– Det var verkligen en period då jag inte ville vara där. Jag var olycklig, har Shannen Doherty sagt.

Shannen Doherty spelade Brena Walsh i Beverly hills 90210.

Shannen Doherty blev känd världen över.

Foto: Aaron Spelling Prods/Courtesy Everett Collection

Efter några år utan stora roller landade Shannen Doherty rollen som Prue i populära Förhäxad – men även där bråkade hon så mycket att hon till slut tvingades lämna serien.

Thorleifs-sångarens änka Lisbeth: Pratat med Thorleif genom medium

Shannen Dohertys cancer kom tillbaka

Sedan dess har Shannens högprofilerade jobb varit desto färre, medan problemen i privatlivet hopat sig. Skådespelaren gifte sig första gången 1993, med Ashley Hamilton, och skilde sig snabbt därefter. Sedan gifte hon sig på nytt 2002 med pokerspelaren Rick Salomon – som också varit gift med Pamela Anderson. Det äktenskapet annullerades efter nio månader.

2011 gifte hon sig för en tredje gång, den här gången med fotografen Kurt Iswarienko. Maken var ett starkt stöd när skådespelaren drabbades av cancer första gången 2015. 2017 berättade Shannen att hon var fri från cancern, men 2020 konstaterade hon att sjukdomen var tillbaka.

Skådespelaren är i dag sjuk i bröstcancer i fjärde stadiet, där cancern spridit sig till andra delar av kroppen. Mitt i allt det gick Shannen också nyligen ut och berättade att hon väljer att skilja sig från maken Kurt efter 12 år som gifta.

– Skilsmässa var det sista Shannen ville. Tyvärr kände hon att hon inte hade något annat val, sa skådespelarens presstalesperson till TMZ.

Mest läst