Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Idol-vinnaren övervann cancern – nu går drömmen i uppfyllelse

28 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTv4, TT.
När Erik Grönwall gjorde sin audition till Idol 2009 valde han en låt av bandet Skid Row, och vann hela programmet.
Efter att ha kämpat mot cancer i ett år är han nu bandets nya sångare, och har uppträtt i Las Vegas.
– Jag hade tänkt att jag skulle ta lite längre tid på mig att återhämta mig, berättar han i Nyhetsmorgon i TV4.
Annons
5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingarBrand logo
5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingar

Det har gått 13 år sedan den då 21 år gamla Erik Grönwall gick in på sin Idol-audition och sjöng låten 18 and life av bandet Skid Row. Ett bra val skulle det visa sig – Erik gick vidare i tävlingen, och lyckades några månader senare vinna hela programmet.

Efter en lång karriär som framgångsrik sångare i band som Heat har Erik nu nått en ny nivå av cirkelslutning – när han är ny sångare i just Skid Row, hans gamla barndomsidoler.

Erik Grönwall slog igenom i Idol 2009, tillsammans med Tove Styrke och Mariette Hansson.

– Jag fattar fortfarande inte det, jag processar det fortfarande. Det blir för mycket att ta in. Tittar man på idol och allt, det är ju ett filmmanus, säger han i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

Annons

Han förklarar att vägen till att bli bandets sångare började redan när Heat var förband till Skid Row i England. Men när de började höra av sig till honom i början av året handlade det först om att han skulle täcka upp för deras andra sångare under några datum. När de sedan började be Erik Grönwall att lägga sång på nya låtar misstänkte han att det skulle bli mer – och några veckor senare fick han erbjudandet om att bli den nya sångaren. I mars spelade de tillsammans i Las Vegas.

Precis tillfrisknat från cancer

Erik Grönwall kände dock att han behövde konsultera med sina läkare innan han tackade ja – artisten hade precis avslutat sin cancerbehandling.

– Det första jag sa var att jag behöver kolla med mina läkare om det är okej att jag gör det här. Jag hade tänkt att jag skulle ta lite längre tid på mig att återhämta mig. Det är fortfarande en fysisk påfrestning, en mental påfrestning. Jag är fortfarande i en slags bearbetningsprocess, säger han i Nyhetsmorgon.

Annons

Det var i början av 2021 som Erik Grönwall började må dåligt, och ett blodprov hos läkaren skickade honom direkt till akuten. Artisten hade drabbats av leukemi, och tvingades genomgå en benmärgstransplantation för att kunna bli frisk. Idag har han ingen cancer i kroppen längre, men går på regelbundna kontroller hos läkarna, och prioriterar sin hälsa mer än innan. Att han har en son på två år gjorde att Erik hittade styrka under behandlingen.

Erik Grönwall har en son som gav honom styrka under tunga cancetiden.

– Jag har en tvåårig hemma, och att komma hem mellan behandlingarna och se honom, det blev också en styrka. Jag visualiserade att jag stod gammal och grå på hans student med hans studentskylt. Där ska jag vara, säger han i Nyhetsmorgon.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons