Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Skådespelaren Catrin Westerlunds tragiska öde

14 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografSVT, Bo-Aje Mellin
Skådespelaren Catrin Westerlund hade en lysande som sträckte sig över flera decennier.
Efter den minnesvärda rollen som Lillebrors mamma i filmen om Karlsson på taket från 1974 gick hon hastigt bort vid 48 års ålder.
Kort därefter avslöjades den tragiska dödsorsaken.
Annons

Catrin Westerlund var en av Sveriges starkast lysande skådesepelare inom såväl teater som film. Hon slog igenom stort på 50-talet och blev en del av både Ingmar Bergmans och Astrid Lindgrens kulturarv under karriären.

Skådespelaren, som beskrivits som en enastående träffsäker komedienn, dog plötsligt vid 48 års ålder år 1982. Kort efter den minnesvärda rollen i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Karlsson på taket.

Strax efter hennes död skulle det visa sig att den glädjespridande kvinnan på scenen bar på ett mörker inombords. Något som resulterade i ett tragiskt öde och ett liv som tog slut alldeles för fort.

Catrin Westerlunds lysande karriär

Catrin, vars talang för skådespeleriet uppmärksammades tidigt, var bara 17 år när hon kom in på Dramatens elevskola på första försöket. Hon fick en roll i en av Strindbergs pjäser på teatern och intresset kring henne ökade.

År 1952 kom filmdebuten i Bergmans Sommaren med Monika, där hon hade en liten roll. Efter det gick karriären spikrakt uppåt. Succén var ett faktum!

Annons

50-talet präglades av intensivt arbete. Under decenniet visade hon en otrolig bredd i hantverket och bemästrade både komedi och drama. Både teaterpubliken och filmpubliken.

– Jag hör inte till dem som kan sticka eller dra en poker i mellanakten. Att spela komedi är som att ha premiär varje kväll. Man kan inte vila i texten, som man kan göra i exempel en pjäs av Shakespeare, ska hon ha sagt i en intervju med Aftonbladet enligt sajten Nöjeslivet.

Catrin Westerlund, Allan Edwall och Inga Gill uppträder på Hamburger Börs år 1963.
Catrin Westerlund, Allan Edwall och Inga Gill uppträder på Hamburger Börs år 1963.

På 70-talet började det bli lite glesare mellan rollerna, men år 1971 spelade hon en roll i Vill så gärna tro, med Christina Schollin och Johnny Nash i huvudrollerna.

Drygt tre år senare blev hon känd som Astrid Lindgren-karaktären Lillebrors mamma i filmen om den ”vackra, lagom tjocka och genomkloka” Karlsson på taket. Rollen skulle komma att bli en av hennes sista i livet.

”Snälla Lillebror, jag orkar inte med dina fantasier så här tidigt på morgonen”, säger Catrin Westerlunds karaktär i en känd scen, efter att Lillebror berättat om mannen med propeller på ryggen som bor på taket.
”Snälla Lillebror, jag orkar inte med dina fantasier så här tidigt på morgonen”, säger Catrin Westerlunds karaktär i en känd scen, efter att Lillebror berättat om mannen med propeller på ryggen som bor på taket.

Familjelivet med Putte Wickman

Under åren i rampljuset levde Catrin Westerlund tillsammans med tillsammans med jazzmusikern och klarinettisten Putte Wickman.

Annons

Enligt Expressen gifte sig paret år 1957 och fick två gemensamma barn, med tre års mellanrum, under äktenskapet. Dottern Anna Charlotta och sonen Olof Lars Jesper.

Catrin och Putte var gifta fram tills skådespelarens plötsliga död den 18 september år 1982.

Arkivbild från ett hemma hos-reportage i Catrin Westerlunds och Putte Wickmans bostad.
Arkivbild från ett hemma hos-reportage i Catrin Westerlunds och Putte Wickmans bostad.

Dödsorsaken avslöjade tragiska livsödet

Hennes make Putte ska ha fått dödsbudet när han befann sig på turné. Även vännen tillika kollegan Monica Zetterlund ska ha befunnit sig i chock när hon fick veta att Catrin gått bort.

– Jag kan inte fatta att det är sant. Vi träffades så sent som för en vecka sedan och då verkade hon frisk och kry, sa hon till Aftonbladet då enligt Nöjeslivet.

Se också: Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa migBrand logo
Se också: Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa mig

Under de sista åren av Westerlunds liv blev det som sagt färre roller. Rollen som barnhemsföreståndare i tv-serien Katitzi år 1979 (i vilken hon spelade mot Zetterlund) skulle bli hennes absolut sista, även om den yngre generationen främst minns henne som Lillebrors mamma i filmen om Karlsson på taket från 1974.

Efter nyheten om att Catrin somnat in, kom spekulationer om dödsorsaken. Snart skulle det bli allmänt känt att hon kämpat med ett svårt alkoholmissbruk, som till slut också blev hennes död, skriver Svensk filmdatabas.

Catrin Westerlund begravdes på Skogskyrkogården i Stockholm.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons