Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Skådespelarna från Hedebyborna – då och nu

25 jan, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografTT
Minns du SVT:s succéserie Hedebyborna från 70- och 80-talet?
I rollistan återfinns några av Sveriges mest folkkära skådespelare.
Så lever de i dag!
Annons
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren

Författaren Sven Delblancs romanserie om det fiktiva samhället Hedeby blev en populära SVT-serie som sändes mellan 1978 och 1982. Handlingen tar avstamp i årtalet 1937, där Sörmlandsidyllen är i upplösning. Överklassens hårda generationsstyre börjar lida mot sitt slut och arbetarrörelsens vindar blåser starka.

Den älskade tv-serien bjöd på samhällskritik, kärlekshistorier och maktkamper, skildrade genom enastående skådespelarinsatser.

Då serien har några år på nacken är det flera av de hyllade skådespelarna som lämnat jordelivet. Bland annat några folkkära storheter så som Per Grundén, Siv Ericks, Tor Isedal och Emy Storm.

Annons

Nina Gunke

Skådespelaren Nina Gunke, 67, fick sitt stora genombrott efter huvudrollen som karaktären Märta Svensson i tv-serien Hedebyborna. Därefter har hon förkroppsligat flera oförglömliga roller i bland annat Varuhuset, Skilda världar och Tomten är far till alla barnen.

”Jag var kär i Nina redan när jag var tonåring på 70-talet. Det var ju alla killar som såg Hedebyborna på tv, Nina var så söt”, förklarade hennes sambo Samuel för tidningen Amelia i en intervju från 2022.

Annons

Hösten 2021 valde Nina att öppna upp om den tuffa diagnosen hon drabbats av: alzheimers. En sjukdom som påverkar minnet och därmed inte tillåter henne att praktisera sitt yrke som skådespelare. Något hon tidigare har beskrivit som en stor sorg.

Helena Brodin

Rollen som Signe Svensson i Hedebyborna, den slarviga Sixtens tålmodiga hustru, är en av de karaktärer som skådespelaren Helena Brodin, 86, gjort sig mest känd som under karriären.

Efter tv-serien har hon axlat många älskade roller i filmsverige, så som Iris Runåker i Goda grannar och Berit Rapp i Skärgårdsdoktorn.

Annons

Tillsammans med författarmaken Gösta Friberg har hon dock ägnat sina senare dagar med att fördjupa sig i litteraturhistoria. År 2006 släppte paret boken Täcknamn Shakespeare tillsammans.

Allan Svensson

Skådespelaren Allan Svensson, 71 var en av de skådespelare som fick sitt stora genombrott med tv-serien, i vilken han spelade Erik Gustavsson som bar på känslor för Nina Gunkes karaktär.

Under en lång karriär är Allan kanske ändå främst förknippad med rollen som brevbäraren Gustav Svensson i humorserien, och filmerna som följde, om familjen Svensson, Svensson från 90- och 00-talet.

Annons

– Det blev en monumental succé. Men vi trodde verkligen på materialet och texten. Jag blev förtjust redan när jag fick se första utkastet och gick igång på det. Det var min typ av humor och det var träffsäkert skrivet och en jättebra dialog. Svensson, Svensson var en enda lång njutning, berättade Allan för Aftonbladet år 2021.

Jan Malmsjö

Jan Malmsjö, 90, är en av Sveriges mest älskade skådespelare. Han har en lång karriär med många prestigefulla roller i bagaget och prestationen som löjtnant Kyhle i Hedebyborna är bara en av dem. Han har varit på Dramaten, spelat i flera av Bergmans mest kända filmer och dessutom stått på Melodifestivalens scen.

Annons

Trots att han börjar bli uppåt åren är han fortfarande aktiv. Den senaste rollen var i Nutleys film Bröllop, begravningar & dop, som kom år 2020. Huruvida vi får se något mer från Malmsjö inom kort återstår att se.

– En av mina stora sorger i livet är att jag inte kan jogga längre. Det var så skönt när man kände sig deppig att gå ut och springa 40 minuter eller så. Då kändes allt lättare, berättade han för tidningen Senioren år 2017.

Peter Harryson

Peter Harryson, 74, och hans framlidna pappa John Harryson spelade far och son även i tv-serien. John förkroppsligade handlaren och Peter axlade rollen som handlarsonen Rulle.

Annons

Sedan skådespelarinsatsen i Hedebyborna har Peter gjort många minnesvärda roller. Bland annat som Pehr Silver i Rederiet och den ilskna hunden i filmatiseringen om katten Pelle Svanslös. Mest känd är han kanske ändå för uppdraget som programledare för SVT:s långkörare Så ska det låta. Ett uppdrag som han lämnade efter tio säsonger år 2005.

– Jag har inte sett några program sedan jag slutade... eller jag har sett ett par stycken, det har jag gjort. Men det är inte så många och... det är annorlunda. Det kan jag säga, det är det enda jag kan säga. Det är inte alls det spontana som vi hade när vi... vi hade mer frihet tror jag, sade han till nöjessajten Hänt i fjol.

Lena-Pia Bernhardsson

Skådespelaren Lena-Pia Bernhardsson, 77, spelade rollen som Selma i tv-serien om Hedeby. Sedan dess har hon medverkat i en uppsjö av folkkära tv-, film- och teatersammanhang.

Annons

Våren 2013 slutade hon på Stockholms stadsteater för att gå i pension.

– Det är ledighetskommitté för hela slanten. Det visar sig väl om det blir några fler roller. Ens identitet ligger mycket i arbetet och jag ska inte gå i graven än hoppas jag, förklarade hon för Aftonbladet då.

Per Myrberg

Per Myrberg, 89, axlade rollen som symbolen för överklassens desperation; baron Carl-Gustaf Urse i första säsongen av Hedebyborna. Tillsammans med den tokiga "Mon cousin" Carl-Sebastian Urse (Ingvar Kjellsosn) verkade han för att trycka ner arbetarnas uppror.

Annons

Efter tv-serien gick karriären spikrakt uppåt. Genom åren hör skådespelarinsatser i Saltön, Söndagsbarn och The girl with the dragon tattoo till några av hans mest kända.

År 2003 gifte han sig för tredje gången, med den yngre kärleken Sara Myrberg.

– Jag var 56 och Sara var 28 när vi träffades. Och jag varnade min hustru, för att jag visste att det skulle bli en väldig massa snack. Men vi smög aldrig med vår relation, det var lika bra att vara öppna med det från början, berättade han för Aftonbladet år 2005.

Börje Ahlstedt

Börje Ahlstedt, 83, spelade Gusten ”Stora Småland” Karlsson i Hedebyborna. Därefter kom det stora genombrottet som rövarkonungen Mattis i filmatiseringen av Astrid Lingrens böcker om Ronja Rövardotter. I dag är han pensionär med ett gediget cv i bagaget.

Annons

Tillsammans med hustrun Birgitta har han två barn: sonen Klas Ahlstedt och dottern Maria Ahlstedt. Sonen har gått i pappas fotspår och är i dag aktiv skådespelare, samt teaterchef och dragshowartist. Börje... ja, han är pensionär sedan många år tillbaka, men har i omgångar hjälpt sonen på Odenteatern.

Marika Lindström

Marika Lindströms, 76, karriär fick en rejäl skjuts efter rollen som Estelle i Hedebyborna. Därefter har hon spelat i folkkära tv-serier så som Varuhuset och Vår tid är nu, samt filmer så som Kajsa Kavat, Nionde kompaniet och Lösa förbindelser.

Annons

Hon är fortfarande aktiv som skådespelare. I fjol hade hon en roll i den uppmärksammade spelfilmen Bränn alla mina brev, filmatiseringen av Alex Schulmans verklighetsbaserad roman med samma namn.

Se också: Så såg skådespelarna ut i första avsnittet av seriernaBrand logo
Se också: Så såg skådespelarna ut i första avsnittet av serierna

Ingvar Hirdwall

Ingvar Hirdwall, 88, spelade Skomakar-Ludde i tv-serien Hedebyborna. Därefter tog karriären fart och år 1997 gjorde han den första insatsen som hans mest välkända karaktär; grannen i Beck-filmerna. Därefter blev det drygt 30 filmer till som ”Ska du ha en stänkare?”-grannen på balkongen bredvid den fiktiva poliskommissarien Martin Becks.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons