Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"
0:41

Efter reklamen: Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"

(0:41)

Slå på ljud

Filmregissören Kay Pollaks mästerverk Så som i himmelen hade biopremiär i Sverige den 3 september 2004. Succén var omedelbar. Samma år blev det den mest sedda biofilmen i hela landet och blev nominerades i kategorin ”Bästa utländska film” på Oscarsgalan.

Dramafilmen skildrar den internationella dirigenten Daniel Daréus som, efter att ha gått in i väggen och ådragit sig hjärtproblem, återvänder till sin hemby i Norrland.

Snart blir han övertalad att börja arbeta som kantor i en liten lokal kyrkokör. Han träffar kärleken och står upp mot barndomens mobbaren.

† Michael Nyqvist – Daniel

GF Studios

Den 27 juni år 2017 somnade skådespelaren in i sviterna av en lungcancer. Dödsbeskedet kom som en chock för skådespelarens fans eftersom han valt att kämpa mot sjukdomen i tystnad.

Den folkkära skådespelaren Michael Nyqvist stod som sagt för huvudrollsinsatsen i filmen Så som i himmelen. Han spelade den utbrända dirigenten Daniel Daréus. En roll som Nyqvist gör på ett alldeles enastående och genuint vis, så där som bara han kunde.

Helen Sjöholm om att bli tvillingmamma sent i livet

Frida Hallgren – Lena

TT/GF Studios

Daniel blir kär i den lokala kassörskan Lena, som drömmer om att utvecklas som sångerska, och lär honom att cykla. Hon finner glädje i det mesta, men har en kort stubin och tänder till när hon vill skydda de hon håller av.

Frida Hallengren gör rollen som Lena både i Så som i himmelen (2004) och uppföljaren Så ock på jorden (2015). Inför det senare projektet ringde hon den före detta motspelare Michael Nyqvist.

– För att stärka det bandet, och komma ihåg vad det var. Sedan hade vi med foton och så på honom, berättade hon för Expressen vid tidpunkten.

Helen Sjöholm – Gabriella

TT/GF Studios

Helen Sjöholm stod för en mycket minnesvärd skådespelarinsats som tvåbarnsmamman Gabriella i filmen. Hennes karaktär befann sig i en våldsam relation med maken tillika Daniels mobbare Conny.

Musiken blev Gabriellas sätt att stärka självkänslan och ge henne makten att själv lämna den destruktiva relationen. Daniel skriver den välkända Gabriellas sång till henne i filmen och Sjöholm framför den så att man får rysningar ända in i själen.

Py Bäckman (text) och Stefan Nilsson (musik) skrev Gabriellas sång till filmen Så som i himmelen.

Lennart Jähkel – Arne

TT/GF Studios

Lennart Jähkel spelar den konflikträdda Arne. I en intervju med Aftonbladet från i fjol berättar han om filmens betydelse för hans fortsatta karriär och stämningen i teamet under inspelningen.

Så som i himmelen, där var det väl en del kontroverser under inspelningen, men det reddes ut, man tog tag i situationen, sa han då.

Ingela Olsson – Inger

TT/GF Studios

Ingela Olsson gör rollen som den rebelliska prästfrun Inger. Karaktären använder kören som eskapism från det skavande äktenskapet med byns präst Stig. Musiken får henne att känna sig levande och behövd.

Ingela är en i raden av skådespelare som haft lysande karriärer som skådespelare efter filmsuccén. Hon har bland annat en roll i den omåttligt populära Netflix-serien Young Royals från 2021.

Pernilla Wahlgren och Christina Schollin – när de är lika gamla

Per Morberg – Conny

TT/GF Studios

Per Morberg gör en obehagligt trovärdig tolkning av Gabriellas våldsamme make Conny i Pollaks succéfilm. I dag är Per minst lika känd som tv-kock och kokboksförfattare som sin skådespelarkarriär.

Dottern Alida Morberg har gått i pappas fotspår och har en strålande karriär som skådespelare framför sig. Per Morberg hade dock en liten biroll i Netflix tv-serie Clark nyligen, där han spelade mot dotterns partner, svärsonen Bill Skarsgård.

Niklas Falk – Stig

TT/GF Studios

Byns konservativa präst Stig, spelad av Niklas Falk, leder korståget mot Daniels okonventionella metoder för att lära ut körsång. Niklas är en av originalskådespelarna som gör comeback i uppföljaren Så ock på jorden, och har utöver det gjort flertalet andra minnesvärda biroller i svensk film.

André Sjöberg – Tore

TT/GF Studios

Skådespelaren André Sjöberg förkroppsligar den fåordiga rollen som Tore i dramafilmen. Tore har en intellektuell funktionsnedsättning och kommunicerar med kroppen och med ljud, men det är tydligt att musiken skänker honom glädje

Sedan genombrottet i Så som i himmelen har André fortsatta arbeta som skådespelare. Han har främst synts i ett tiotal Johan Falk-filmer där han har en återkommande roll som polisen Dick Jörgensen.

Ylva Lööf – Siv

TT/GF Studios

Ylva Lööf spelar Siv, som även hon motsätter sig Daniels metoder, de är alldeles för experimentella. Siv menar väl, men hennes osäkerhet och rädsla gör att hon misstolkas.

Ylva har haft en framgångsrik skådespelarkarriär efter rollen i Pollaks dramafilm. Allra senast med rollen som Syster Märta i den uppmärksammade filmatiseringen av Kerstin Ekmans roman Händelser vid vatten.

Mest läst