Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Spelade Albert i Lilla huset på prärien – lämnade rampljuset

10 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
lilla huset på prärien
Matthew Labyorteaux spelade pojken Albert Quinn Ingalls i Lilla huset på prärien.
Men efter seriens slut försvann Matthew från rampljuset – så lever han i dag.
– Jag har skådespelat sedan jag var fyra, så jag är van vid att spela mot vuxna i film och tv, sa han i en intervju 1981.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Från början skulle Matthew Labyorteaux bara spela i några avsnitt av Lilla huset på prärien – men rollen Albert Quinn Ingalls var till slut med i hela 88 avsnitt av den numera klassiska tv-serien.

Men Matthew fick en tuff start i livet, innan skådespelarkarriären. Han föddes i Los Angeles 1966, men kunde inte bo kvar hos sina biologiska föräldrar. I stället adopterades han vid 10 månaders ålder av skådespelaren Frances Marshall och talangscouten Ronald Labyorteaux. Hans nya föräldrar upptäckte dock att sonen hade fötts med hål i hjärtat, och inte förrän vid tre års ålder kunde Matthew gå. Det skulle därefter dröja ytterligare ett år innan han kunde prata-

”Adoptionsbyrån berättade att han hade fötts med ett hål i hjärtat som skulle läka naturligt. Men de berättade aldrig att han också var autistisk. Han sov ståendes i spjälsängen, och när någon försökte lyfta upp honom så bara skrek han och försökte komma bort. Jag tillbringade månader på golvet med en skrikande Matthew, samtidigt som jag höll om honom och sa att oavsett vad han gjorde skulle jag alltid älska honom, har hans mamma Frankie sagt till PEOPLE.

Annons

Bytte karriär – försvann

När Matthew hade börjat prata landade han snabbt skådespelarroller, först i reklamfilm och sedan i film och tv. Det stora genombrottet kom som föräldralösa Albert, som tas in av tv-seriens föräldrar Charles och Caroline. I serien blir Matthews karaktär så småningom diagnostiserad med leukemi – men tittarna får aldrig veta om han överlever sjukdomen eller inte.

Matthew Labyorteaux 1986.

– Han dog aldrig officiellt i avsnittet och jag tror att det är lite öppet för debatt… men det var lite av en oskriven grej att vi visste att han skulle dö, har Matthew Labyorteaux tidigare sagt.

Skådespelaren nominerades flera gånger för sin roll i Lilla huset på prärien, och när serien tog slut såg han ut att ha en lysande karriär framför sig. Men efter att ha gjort några andra roller sadlade Matthew om helt. I tonåren insåg han att han var duktig på tv-spel, och blev bland annat amerikansk mästare i Pac-Man.

1992 slutade Matthew helt med skådespeleriet framför kameran, och har bland annat gjort röster till tv-spel och tv-serier. Han har också valt att hålla sig borta från rampljuset, och håller sitt privatliv privat.

Så här ser Matthew ut i vuxen ålder:

Annons