Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Stakka Bo och Camilla Henemark var 90-talets hetaste par – så gick det sen

21 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
På slutet av 80-talet fanns det inget hetare par än Johan ”Stakka-Bo” Renck och Camilla Henemark.
Efter relationen har deras två liv tagit helt olika riktningar – men de har fortfarande inte släppt varandra helt.
— Jag gläds åt allt roligt som händer honom och han oroas av allt dåligt som händer mig, har Camilla Henemark sagt i Hänt.
Annons
Fem forna kändispar som är bästa vänner med sina exBrand logo
Fem forna kändispar som är bästa vänner med sina ex

När Camilla Henemark 1987 var med och bildade popgruppen Army of Lovers tillsammans med Alexander Bard och Jean-Pierre Barda blev hon snabbt en av landets mest omtalade kvinnor.

I slutet av 80-talet blev hon ihop med två år yngre Johan Renck, som de kommande åren skulle slå igenom stort under artistnamnet Stakka-Bo. Paret var det coolaste Sverige hade att erbjuda, och var stekheta. När de träffade varandra hade Renck precis flyttat till Stockholm för att gå på Handelshögskolan.

Annons

– Och nästan det första som hände var att jag blev ihop med Camilla Henemark och direkt inswooshad i hippaste nischen av Stockholm i slutet av 80-talet. Jag var 22 år och en jävla tönt från vischan, hon var 24 och hade varit Jean-Paul Gaultiers musa, hade band med en massa galna människor och var polare med gangsters och kändisar: Frank Andersson, Björn Borg, har Johan Renck sagt i Café.

Paret höll ihop i över fem år innan de till slut gick skilda vägar för gott.

Annons

– Min och Camillas relation var, från början till slut, totalt kataklysmiskt kaosartad. Säg att vi blev ihop 1989 och gjorde slut 1994. Hon var ju helt skogstokig och jag var nog inte helt jävla lätt att ha att göra med heller. Camilla är en briljant människa, jävligt intelligent, men också troubled som fan, sa Renck i Café.

Camilla och Johan 1992.

Så gick det efter uppbrottet

Efter relationen har deras liv tagit två helt olika riktningar. Medan Johan Renck numera bor i New York med sin fru och deras fyra barn, och har slagit igenom stort som regissör. Hans miniserie Chernobyl som släpptes på HBO 2019 har hyllats världen över och vunnit både Emmys, Baftas och Golden globes.

Annons

Camilla Henemark har haft det desto svårare. Efter att ha målats ut som kungens älskarinna i boken Den motvillige monarken så var Henemark hemlös en period, och har kämpat med både psykisk ohälsa och ekonomi.

– Enormt tufft. Det är inget jag rekommenderar någon. Men det lärde mig också mycket. Jag är betydligt ödmjukare i dag och tacksam för enkla saker, har Camilla Henemark sagt om perioden i Hänt.

Camilla Henemark 2018.

Henemark och Renck har fortfarande kontakt

Trots sina vitt skilda liv har Camilla Henemark och Johan Renck fortfarande regelbunden kontakt, något de båda tror att de kommer ha livet ut.

Annons

– Vi pratar fortfarande i telefon en gång i månaden. Vi är som dysfunktionella familjemedlemmar och kommer alltid att hålla kontakt, har Johan Renck sagt.

Johan Renck 2020.

Henemark håller med:

– Johan är som en bror för mig. Vi har nästa alltid funnits i varandras liv. Jag gläds åt allt roligt som händer honom och han oroas av allt dåligt som händer mig. Skämt åsido. Vi känner varandra väldigt väl. Det känns tryggt.

Annons