Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Stjärnans mörka år efter Den blå lagunen – utvik och alkohol

02 jul, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
Den blå lagunen är en av 80-talets stora kultklassiker. Efter filmen tog livet helt olika riktningar för Brooke Shields, som blev en stor stjärna, och Christopher Atkins – som vek ut sig, kämpade med alkoholism och blev byggjobbare innan han hamnade i Sverige.
Annons
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)Brand logo
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

Henry De Vere Stacpooles tidiga 1900-talsroman "Den blå lagunen", om två barn som blir strandade på en paradisö, har legat till grund för en lång rad långfilmer, från 1920-talet och framåt.

Den mest kända, Den blå lagunen från 1980, sågades av kritikerna när den gick upp på biograferna och ansågs kontroversiell – inte minst på grund av de avklädda scenerna i den tropiska hettan och den sexuella laddningen mellan de unga huvudkaraktärerna.

Brooke Shields och Christopher Atkins i "Den blå lagunen".

Men den blev en enorm publiksuccé och har med åren blivit en kultklassiker.

För filmens huvudrollsinnehavare Brooke Shields, som spelade Emmeline, och Christopher Atkins, som spelade Richard, fick framgången konsekvenser.

Annons

Relationen med Michael Jackson

Shields var redan en känd skådespelerska – trots att hon bara var 14 år gammal när "Den blå lagunen" spelades in. 1978 fick hon stor uppmärksamhet när hon spelade ett prostituerat barn i filmen "Pretty baby".

Atkins var helt okänd och hade inte någon tidigare skådespelarerfarenhet men han blev en stor flickidol efter "Den blå lagunen".

"Den blå lagunen" var kontroversiell.

Efter filmen tog dock deras liv helt olika vändningar. Brooke Shields hade redan lärt Michael Jackson som i början av 1990-talet sedan påstod att de två var ett par. Michael Jackson kallade henne senare för en av de stora kärlekarna i hans liv och har berättat om hur han tapetserade sina väggar med bilder på henne.

Shields har senare förklarat att det handlade om en vänskapsrelation men att Michael Jackson flera gånger föreslog att de skulle gifta sig och adoptera ett barn tillsammans.

Annons

– Både jag och han tvingades att bli vuxna väldigt tidigt. Men när vi var med varandra var vi bara två små barn som hade kul, sa Brooke Shields när hon höll tall i samband med Michael Jacksons begravning 2009.

Brooke Shields med dåvarande maken Andre Agassi.

Brooke Shields storbråk med Tom Cruise

Efter "Den blå lagunen" har Brooke Shields haft en framgångsrik skådespelarkarriär – hon har bland annat hyllats för huvudrollen i den framgångsrika 90-talsserien "Kära Susan". I dag är hon 56 år gammal och gör fortfarande många roller varje år.

Men Brooke Shields har också uppmärksammats för sitt privatliv – under större delen av 1990-talet var hon tillsammans med tennisstjärnan Andre Agassi och de två gifte sig 1997. Äktenskapet sprack dock två år senare.

Annons

Sedan 2001 är hon gift med manusförfattaren Chris Henchy som hon har två döttrar tillsammans med. När Brooke Shields fick barn drabbades hon av förlossningsdepression – något hon talat öppet om för att belysa frågan och hjälpa andra. Det ledde i mitten av 00-talet till ett storbråk med Hollywoodstjärnan och scientologen Tom Cruise som är motståndare till antidepressiva mediciner.

– Jag bryr mig om Brooke Shields, jag tycker att hon är fantastiskt begåvad kvinna, men titta hur det har gått med hennes karriär, sa Cruise i en intervju med Access Hollywood.

Shields blev rasande och gick till motangrepp.

– Tom borde hålla sig till att rädda världen från utomjordingar och låta kvinnor som lider av förlossningsdepression själva bestämma vilken behandling som är bäst för dem, sa hon.

Brooke Shields familj.

Poserade naken i tidningen

Christopher Atkins karriär gick inte lika bra efter "Den blå lagunen". Direkt efter succén medverkade han i en rad filmer där hans prestation sågades. 1982 vek han också ut sig och poserade naken i tidningen Playgirl.

Annons

Bara några år senare var han pank och kämpade med alkoholproblem samtidigt som det blev allt längre mellan erbjudandena om nya roller.

I dag är Atkins 60 år gammal och nykter sedan flera decennier. Han gör fortfarande små roller i framför allt tv-filmer och serier men har också tvingats göra annat för att kunna försörja sig – bland annat har han jobbat med att bygga pooler till kändisar i Hollywood.

– Jag gillar det verkligen, jag gillar att bygga och att göra saker med händerna. Det är så kreativt, att bygga något från grunden, har Christopher Atkins berättat för Entertainment Weekly.

Christopher Atkins med dåvarande flickvännen Sandra Ankarbjörk.

Relationen med svenska kvinnan

Atkins var tidigare gift Lyn Barron som han har två döttrar tillsammans med. 2015 blev det rubriker då det visade sig att han inlett förhållande med en svensk kvinna – 17 år yngre Sandra Ankarbjörk.

Annons

Han tillbringade då långa perioder i Sverige men förhållande sprack.

– Jag hade det fantastiskt i Sverige. Jag träffade så många bra människor och Stockholm är en av de vackraste städerna i världen, berättade Christopher Atkins senare för Aftonbladet.

– Mitt hjärta är fortfarande kvar i Sverige.

Flickidolen Christopher Atkins från "Den blå lagunen" i dag.
Annons