1:37

Efter reklamen: 5 klassiska filmer från 90-talet som förgyller sommarkvällarna

(1:37)

Slå på ljud

När Göta kanal hade biopremiär lagom till julen 1981 sågades den av kritikerna. Men det spelade ingen roll – filmen blev en enorm publiksuccé och sågs av runt 1,5 miljoner svenskar.

Sedan dess räknas Göta kanal som en kultklassiker och den är en av de mest folkkära svenska filmerna.

Skådespelarensemblen är otroligt namnkunnig med alla från Kim Anderzon, Janne "Loffe" Carlsson och Magnus Härenstam till Stig Ossian Ericson, Yvonne Lombard och Per Oscarsson.

Även Svante Grundberg, Peter Harryson och Marie Göranzon medverkar i Göta kanal.

I dag har många av skådespelarna från filmen tyvärr gått bort.

Janne "Loffe" Carlsson medverkade i tre Göta kanal-filmer.

Charlotte Brunzell/TT

Folkkära profilerna drabbades av cancer

De folkkära skojarna Janne "Loffe" Carlsson och Magnus Härenstam dog båda i sviterna av cancer. Härenstam kämpade mot sjukdomen i många år – det började med prostatacancer som sedan spred sig till ryggen.

Han dog i juni 2015 omgiven av sin familj i hemmet. Magnus Härenstam blev 73 år.

Janne "Loffe" Carlsson drabbades av en svårbehandlad levercancer i början av 2016. Han och sambon Gurianne Sandven bestämde sig för att ta vara vara på tiden de hade kvar tillsammans och hyrde ett hus i Spanien under flera månader.

Stjärnans mörka år efter Den blå lagunen – utvik och alkohol

"Loffe" dog i augusti 2017. Han blev 80 år.

– Hans död var väldigt rogivande och lugn. Vi visste att han inte skulle bli något bättre, har Gurianne Sandven berättat för Expressen.

Folkkäre Magnus Härenstam dog i sviterna av cancer.

JAN DSING / XP / TT

Kim Anderzon tog farväl med en fest

Kim Anderzon drabbades också av cancer och kämpade länge för att bli frisk.

– Jag vill inte identifiera mig som sjuk utan att jag jobbar för att bli frisk. Det handlar inte om ett "om" utan "när", sa hon i en intervju med Hemmets Journal i början av 2014.

Några månader senare visste hon att slutet var nära och bjöd in sina vänner till en avskedsfest på Wasahof i Stockholm. Dagen efter föll Kim Anderzon i koma och hon dog några dagar senare i sitt hem, bara 71 år gammal.

Kim Anderzon bjöd in till stor fest för att ta farväl av sina vänner.

Bertil Ericson / TT

Per Oscarsson och hans fru dog i svår brand

Folkkäre skådespelaren Per Oscarssons död föregicks inte av sjukdom. Han dog tillsammans med sin hustru Kia Östling Oscarsson i en svår brand på nyårsafton 2010. Parets enskilt belägna gård brann ned till grunden.

Han blev 83 år. Hon blev 67.

Törnfåglarna gjorde succé – så lever skådespelarna 38 år senare

– Det tog väldigt lång tid innan jag kunde acceptera att de var borta. De rycktes bort så snabbt, ingen kan förbereda sig på det, har dottern Pernilla Östling Oscarsson berättat för Expressen.

Så sent som 2019 dog sedan Svante Grundberg hastigt, 75 år gammal.

– Det föregicks inte av någon sjukdom utan det var något plötsligt som bara slog till, berättade hans bror Lars Abelin för Expressen.

Inte heller Stig Ossian Ericson, för många kanske mest känd som Fader Fouras i Fångarna på fortet, finns med hos längre. Han gick bort 2012, 88 år gammal.

Per Oscarsson och hans hustru Kia dog i en tragisk brand.

Charles Hammarsten/TT

Då har Göta kanal 4 premiär

Göta kanal har redan fått två uppföljare: Göta kanal 2 – kanalkampen från 2006 och Göta kanal 3 – kanalkungens hemlighet från 2009. Flera av de nu bortgångna skådespelarna repriserade då sina roller – bland annat Janne "Loffe" Carlsson, Magnus Härenstam, Kim Anderzon och Svante Grundberg.

Nu är det klart att det blir ytterligare en film. Göta kanal 4 – vinna eller försvinna spelas in i sommar och filmen väntas få premiär hösten 2022 på bio och ska sedan visas på C More.

Emma Molin, känd från Grotesco, ska regissera. Vilka skådespelare som ska medverka är ännu inte känt.

Malin Roos: Allt var sämre förr – men jag sörjer vägatlasen, smörgåsarna och livet utan solskydd

– Jag vill ta det älskade konceptet Göta kanal och stoppa det i ett sammanhang som fungerar i nutid, och samtidigt få med den absurda, oväntade och oförutsägbara humorn från tidigare filmer. Att göra en film där det är omöjligt för publiken att inte skratta helt enkelt, säger Emma Molin i ett pressmeddelande.

Svante Grundberg gick bort 2019 och Janne "Loffe" Carlsson gick bort 2017.

Lizzie Larsson/TT