Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

5 skandaler som visar att det inte var bättre förr i Hollywood

28 apr, 2023 
Charlie Chaplin och Tippi Hedren.
”Det var bättre förr” är en mening som man kan få höra lite då och då.
Men här är fem exempel på hur det var i Hollywood förr i tiden – som visar att det inte alls stämmer.
Särskilt inte för kvinnor!
Annons
6 kändispar som fått barn i hemlighetBrand logo
6 kändispar som fått barn i hemlighet

Det finns helt klart en särskild slags romantiserad bild av hur det var i Hollywood på ”den gamla goda tiden”. Men bakom kulisserna var det inte alltid så härligt eller glamouröst.

Faktum är att Hollywoods guldålder präglades av stora skandaler, tragedier och oacceptabla beteenden som förbisågs. Sådant som vi i dag i allra högsta grad hade fördömt utan att blinka!

Livsfarliga filminspelningar

Howard Hughes
Multitalangen Howard Hughes utförde själv en av de farligaste stuntfilmningarna i filmen Hell's Angels.

Som bekant har säkerheten inte alltid varit lika välutvecklad som i dag. Men under Hollywoods glanstid var det kanske inte heller den högsta prioriteringen…

Annons

Bara mellan åren 1925 och 1930 skadades cirka 11 000 människor i samband med filminspelningar, varav 55 personer dog av sina skador. Och det här var bara i Kalifornien.

Inhumana filmkontrakt för kvinnor

Eva Gardner
Eva Gardner tvingades avbryta två graviditeter.

Det fanns även fler inhumana förhållanden som rådde i filmbranschen. Som en stor kvinnlig skådespelare var det särskilt tufft – och många av de största kvinnliga stjärnorna tvingades följa hemska kontrakt från filmbolagen, som i stort sett kontrollerade deras liv.

Annons

Om en kvinnlig filmstjärna exempelvis fick barn kunde det betraktas som att hennes karriär därmed var över. Därför kunde det ingå i kvinnors kontrakt att de inte fick få barn och filmbolagen kunde också kontrollera när och om de fick gifta sig.

Eva Gardner var en av de skådespelarna som behövde genomgå aborter på grund av sitt kontrakt och Betty Davis, Joan Crawford och Judy Garland är ytterligare några exempel på kvinnor som behövde följa liknande grymma kontrakt.

Alfred Hitchcocks fågelattack på Tippi Hedren

Tippi Hedred
Tippi Hedred blödde på riktigt under inspelningen av Fåglarna.

Alfred Hitchcock brukar hyllas som Hollywoods stora skräckmästare – och säkert har du koll på den populära rysaren Fåglarna. Men vad du kanske inte visste om är att filmen i själva verket var en riktig skräckupplevelse för skådespelaren Tippi Hedred.

Annons

I den kända scenen där hennes karaktär blir attackerad av mängder av fåglar så bytte nämligen Alfred Hitchcock ut de mekaniska fåglarna mot riktiga. Så attacken som visas på film behövde Tippi Hedred alltså genomlida i verkligheten – och blodet som syns i scenen är inte fejk, utan skådespelaren blöder på riktigt.

Tippi Hedreds egna teori är att filmskaparen ville straffa henne för att hon hade nekat hans sexuella närmanden.

Judy Garland uppmanades att ta piller

Judy Garland.
Judy Garland uppmanades ta piller för att klara av filminspelningarna.

Judy Garland blev snabbt en av de mest älskade barnstjärnorna i Hollywood. Som 17-åring sjöng hon sig in i hela värdlens hjärtan med ”Under the rainbow” i Trollkarlen från Oz. Men utanför rampljuset stod en tonårig skådespelare som redan var totalt beroende av olika mediciner – och som uppmanades att ta fler.

Annons

Judy Garland var bara tio år gammal när hon började använda sömnmedel för att sova – och när hon spelade in storfilmer förmanades hon av filmbolaget Metro Goldwyn Mayer Studios att ta piller med amfetamin för att kunna hålla energin uppe under alldeles för långa arbetsdagar. Dessutom övertalades hon också att ta preparat för att sänka aptiten, så att hon inte skulle gå upp i vikt.

Senare skulle Judy Garland tragiskt avlida i ett drogmissbruk – och hennes användning av olika mediciner från tidig ålder kan ha varit en katalysator.

Charlie Chaplins problematiska förhållanden

Lita Grey och Charlie Chaplin
Lita Grey var bara 16 år gammal när hon och Charlie Chaplin inledde sin relation.

Skådespelaren och filmskaparen Charlie Chaplin var gift fyra gånger under sin livstid. I dag är det kanske ingenting att höja på ögonbrynen över – men hör nu; två av hans fruar var minderåriga när de gifte sig.

Skådespelaren Lita Grey var bara 16 år gammal när relationen dem emellan inleddes och senare vittnade hon om att hon blev illa behandlad av Charlie Chaplin under äktenskapet.

Det var bättre förr? Tveksamt!

Källa: MsMojo

Annons