Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden
1:9

Efter reklamen: Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

(1:9)

Slå på ljud

Östen Warnerbring är en av våra mest klassiska musikikoner i Sverige. ”Östen med rösten”, som han kallades, tävlade i Melodifestivalen hela sju gånger, och vann tävlingen två gånger.

Efter att ha slagit igenom som artist i början av 50-talet vann Östen för första gången Melodifestivalen 1960. Då fick han dock inte åka och tävla för Sverige – trots att Östen Warnerbrings bidrag Alla andra får varann fick flest röster i Melodifestivalen beslutade Sveriges radio att i stället skicka Siw Malmkvist som artist till Eurovision song contest.

Nio år senare kom dock revanschen – då vann Östen med rösten tävlingen igen, och den här gången fick han representera sitt hemland i Eurovision song contest. Låten Som en dröm slutade på en åttondeplats.

Artisternas tragiska öde – dog kort efter varandra

Östen Warnerbring gillade inte sin hit

All sin medverkan i Melodifestivalen till trots så är Östern Warnerbring dock kanske mest förknippad med sin klassiska låt Du borde köpa dig en tyrolerhatt. Genom åren hade han över 40 låtar på Svensktoppen – men sin stora hit tyckte Östen inte särskilt mycket om.

Östen Warnerbring 1976.

Östen Warnerbring hade 40 låtar på Svensktoppen.

Foto: Kamerareportage/TT

– Han gillade den egentligen inte utan tyckte den var lite jönsig och ville inte gå till eftervärlden som någon som gick och tjoade i tyrolerhatt, har journalisten Christer Borg, som skrivit en bok om artisten, sagt.

Östen Warnerbring gjorde också flera krogshower tillsammans med andra stora namn från hans tid – Cornelis Vreeswijk och Ernst-Hugo Järegård.

Skenet bedrar-skådespelaren i dag – efter succén som Hyacinth Bucket

Hittades död på hotell

Men artisens långa och imponerande karriär och liv fick ett tragiskt slut, på ett hotell på Gran Canaria. Det var 2006 som Östen Warnerbring åkte till Kanarieöarna för att uppträda för semestrande svenskar på hotellen. Men den 18 januari hittades han död på sitt hotellrum i San Augustin, av städare som skulle städa rummet.

– Han var deras bästa gäst och mycket omtyckt för att han alltid var så trevlig. Halv ett skulle de städa och knackade på dörren. När han inte svarade gick de in. Då låg han död på sängen, påklädd, sade hotellägaren Tommy Dynér till Expressen 2006.

Efteråt slog läkarna fast att artisten troligtvis dött av en hjärtattack, 71 år gammal.

Källa: Newsner.

Mest läst