Merja Haanpää om deltagandet i Hotell Romantik
2:60

Efter reklamen: Merja Haanpää om deltagandet i Hotell Romantik

(2:60)

Slå på ljud

Brittiska skådespelaren Patricia Routledge blev den hysteriska rollkaraktären Hyacinth Bucket med hela svenska folket på 90-talet, när komediserien Skenet bedrar (Keeping Up Appearances på engelska) gjorde succé på tv.

I serien, som fick totalt fem säsonger, fick tv-tittarna lära känna den snobbiga medelklassdamen Hyacinth som ständigt försöker övertyga omgivningen att hon tillhör den aristokratiska överklassen. Bland annat ville hon inte förknippas med deras brittiska efternamn Bucket: ”Det uttalas Bouquet”.

Hyacinths alldeles för snälla make Richard måste ständigt finna sig i hustruns upptåg även om han inte alls var lika mån om att hålla skenet uppe. Deras dynamik stod i centrum av handlingen och bjöd sannerligen på många skratt.

I dag, 28 år efter att det sista avsnittet sändes år 1995, upptäcks den självkära Hyacinth Bucket fortfarande av nya generationer. Huvudrollsinnehavaren Patricia Routledge får än i dag hälsningar från fans världen över.

Nyligen berättade hon om ett specifikt Hyacinthanpassat erbjudande hon ofta får beundrare.

Zeb Macahan-skådespelarens mörka tid efter familjetragedin

Därför blev Hyacinth Bucket så populär

Skådespelaren Patricia Routledge, som i dag är 94 år, uttrycker en stor tacksamhet över vad rollkaraktären Hyacinth gjort för hennes karriär.

När hon, år 2017, fick frågan om det fanns några likheter mellan henne själv och den skrytglada karaktären fru Bucket, svarade hon:

– Förutom två armar, två ben, två ögon, en näsa och mun, hoppas jag verkligen inte det! Det är det som skådespeleri handlar om, sa hon då enligt tidningen Express. Hon utvecklade resonemanget:

– Bara för att jag skulle spela en mördare, betyder inte det att jag måste utföra ett mord. Du bara spelar en roll.

Allt gott är för kort, som man brukar säga.

Richard Bucket (Clive Swift) och hustrun Hyacinth Bucket (Patricia Routledge) i Skenet bedrar.

Richard Bucket (Clive Swift) och hustrun Hyacinth Bucket (Patricia Routledge) i Skenet bedrar. Hyacinth pratade ofta i telefonen och betraktade hemmets moderna modell som en särskild överklassymbol.

Ronald Grant Archive

– Det var ett liv innan Hyacinth och ett liv efter. Om folk fastnar vid tanken på mig som Hyacinth kan jag inte göra någonting åt det. Om det gör att människor besöker teatern på grund av detta så kunde jag inte vara mer glad, sa hon i radioprogrammet Monocle år 2019. Hon fortsatte:

– Jag skulle inte vilja bli fast med henne för alltid. Men det vore fel av mig om jag sa att jag inte var tacksam för Hyacinth.

Enligt Patricia så är Hyacinth en universell personlighet. De flesta, oavsett var man är bosatt i världen, har en Hyacinth i sin närhet. Den igenkänningen är nyckeln till hennes popularitet.

Några av Hyacinth Bucket ”mest snobbiga ögonblick” från serien Skenet bedrar.

Han spelade Pelle i Saltkråkan – nya livsvändningen efter 40 år

Intima erbjudandet från fansen

Ja, Hyacinth var kanske inte den mest älskvärda karaktären. Hon tog alltid varje tillfälle som gavs att höja sig själv (och hennes dyrbara handmålade servis) till skyarna, ofta på bekostnad av någon annan. Så som exempel Hyacinths egna släktingar, som hon inte ville beblanda sig med.

Trots det blev karaktären vida omtyckt av tv-publiken och skådespelaren Patricia får en i dag beundrarbrev från fans.

I en intervju med brittiska The Mirror berättade stjärnan, år 2021, att hon får många förfrågningar att komma på så kallade ”candlelight suppers”, det vill säga middagsbjudningar med levande ljus.

Hyacinth pratade ofta om dessa middagsbjudningar, som hon förknippade med överklassen, och därmed sig själv.

– Jag har blivit inbjuden till en eller två i South Carolina i USA och andra platser i väst. Jag är ledsen att jag inte har råd med flygbiljetten, sa Patricia till tidningen då.

Patricia berättar vidare om andra beundrarbrev, som kommer från alla olika delar av världen, och som emellanåt är otroligt öppenhjärtiga och träffar henne rakt in i hjärtat.

Patricia Routledge år 2017.

Skenet bedrar-skådespelaren Patricia Routledge år 2017 i samband med att hon mottog en OBE-utmärkelse [Order of the British Empire award reds. anm.] från drottning Elizabeth II.

Nils Jorgensen/REX
Mest läst