Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tommy Engstrand isolerade sig före sin död

05 jul, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tommy Engstrand var en av Sveriges mest ikoniska sportjournalister, mest känd från sändningarna i Radiosporten och SVT.
Men åren före sin död höll han sig borta från allmänheten och isolerade sig i sin lägenhet.
– Jag orkar ärligt talat inte så mycket numera heller. Det kan vara jobbigt att bara gå ner till min bil, sa han till Expressen året innan han dog.
Annons
VIDEO: 5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotbollBrand logo
VIDEO: 5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotboll

Sportjournalisten Tommy Engstrand var under många år synonym med svensk sportbevakning. I SVT och Radiosporten bevakade han idrottsevenemang från hela världen i fem decennier, och träffade all från boxningsikonen Muhammad Ali och svenska tennisundret Björn Borg. Tommy var, tillsammans med profiler som Ingvar Oldsberg och Fredrik Belfrage en av ”Hylands pojkar”. Ikoniska programledaren Lennart Hyland tog ett antal unga manliga sportjournalister under sina vingar och skolade dem i att bevaka sport.

Men efter 57 år som sportjournalist fick det vara nog för Tommy Engstrand – 2017 valde han att gå i pension. Han hade då drabbats av lungsjukdomen kol som påverkade hans hälsa mycket under många års tid, och vårdades emellanåt på sjukhus.

Annons

– Jag måste ta det betydligt mer lugnt än vad jag gjort tidigare. Och jag orkar ärligt talat inte så mycket numera heller. Det kan vara jobbigt att bara gå ner till min bil. Jag brukar ta en promenad i Tessinparken. Det är nära där jag bor. Parken är inte stor, men gubben blir trött ändå, sa han i en intervju med Expressen 2020.

Isolerade sig för att inte bli sjukare

Under coronapandemin var Tommy Engstrand rädd för att bli smittad, på grund av sin sjukdomsdiagnos och höga ålder. Han höll sig därför isolerad i lägenheten och fick hjälp att handla av sin dotter Anna. För att få tiden att gå roade han sig med att se på tv, läsa och prata i telefon.

Expressen beskriver hur Tommy Engstrands hälsa blev allt sämre under hans sista år i livet. Han hamnade på sjukhus flera gånger, och i ett samtal med honom en månad före hans bortgång, i juni 2021, sa han att han var trött.

Den 18 juli 2021 somnade Tommy Engstrand in, 81 år gammal.

– Han dog ju för att han hade väldigt svårt med andningen sista året, kan man säga. Så det har blivit sämre och sämre och sen gick det inte längre. Han har haft kol som är väldigt jobbig. Jag har själv det, så jag vet hur jävligt det är, sa vännen Åke Wilhelmsson till Aftonbladet efter Tommys död.

SE OCKSÅ: 5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
SE OCKSÅ: 5 klassiska 80-talsserier vi minns
Annons