10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet
1:26

Efter reklamen: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

(1:26)

Slå på ljud

Jan Trolin var bara 19 år gammal när han först kom att värvas till SVT Växjö för att leda barn- och ungdomsprogram kanalen – och de kommande åren skulle han bli en av de mest älskade programledarna för sin tid.

Tillsammans med idag välkända programledare som Gry Forssell, Peter Settman, Morgan Alling och Pernilla Månsson-Colt fick Jan Trolin sitt genombrott på SVT Växjö, som då fungerade som grogrund för nya unga tv-talanger.

Ola Lindholm försvann från rampljuset efter skandalen – blev av med jobbet

Tillsammans med Gila Bergqvist och Ellinor Svensson börjar han leda programmet Unga tvåan, och 1990 leder den välkända trion det första direktsända sommarlovsprogrammet, Sommarlov.

– Det var ju nytt att Växjö skulle ansvara för barn- och ungdoms-tv och som jag kommer ihåg det fick vi massor av pengar. Om vi ville åka utomlands och göra reportage så gjorde vi det. Inget var omöjligt och som jag minns det fick vi aldrig ett nej, har Ellinor Persson berättat för Expressen.

Blev plötsligt sjuk

Jan Trolin och Ellinor Persson leder också Vi i femman och Kosmopol tillsammans – men bara dagar före den första direktsändningen av den nya satsningen Zapp blir Jan Trolin plötsligt allvarligt sjuk. I samband med en reportageresa till Indien hamnar han på sjukhus, och det visar sig att han har problem med hjärtat.

Så lever modellen Jannike Björling i dag – efter åren med Björn Borg

Men Jan Trolin vill hemskt gärna vara med i Zapp och skrev ut sig själv från sjukhuset. På plats på tv-huset fick cheferna dock sätta stopp för Jans planer att vara med.

– Han var absolut inte återställd, han kunde knappt gå. Han var helt grå i ansiktet och flåsade. Då sa de att ”du måste bli frisk innan du kan jobba”. Han tyckte att det var ett hårt slag. Det här var en jättejobbig period. Han ville komma tillbaka samtidigt som vi alla såg att han var långt ifrån återställd. Han tyckte att jag hade svikit honom, att jag skulle ha fajtats för att han skulle få komma tillbaka. Men det kunde jag inte för han var verkligen sjuk, säger Ellinor Persson till Expressen.

Jan Trolin och Ellinor Persson.

Jan Trolin och Ellinor Persson i Kosmopol.

Bertil S-son Åberg/SVT

Väder-Tone stängdes av från TV4 efter avklädda bilden – så lever hon i dag

Återvände inte till SVT – fick diagnos

Efter det återvände Jan Trolin aldrig till tv igen. Han började istället jobba för en miljöorganisation under en tid, innan han ett år senare drabbades av nästa tunga besked kring sin hälsa. Efter att ha blivit medvetslös och lagts in på sjukhus fick Jan veta att han drabbats av en hjärntumör.

Den forna SVT-stjärnan valde att hålla sjukdomen hemlig för nästan alla, bara den närmaste familjen visste om tumören. Bara två månader efter diagnosen var han borta, efter misslyckad strålbehandling.

– Det var en sådan chock och han var en sådan stor talang. Jag saknar honom jättemycket. Vi pratar om honom rätt ofta, vi som kände honom. Framför allt hans humor, han var så sinnesjukt rolig. Fina, fina Jan Trolin, har Ellinor Persson sagt till Expressen.

Gila Bergqvist försvann från rampljuset – det gör hon nu

Mest läst