Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tommy Steele bevarade Elvis hemlighet i alla år – nu berättar han sanningen

16 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografTT.
Tommy Steele var Storbritanniens första rockstjärna och tonårsidol. Dessutom var han konkurrent med Elvis – om publiken och flickornas hjärtan. Nu berättar Steele sanningen om kungen av rock and roll.
Annons
Kändisarna som valt att prata om sin bipolära sjukdomBrand logo
Kändisarna som valt att prata om sin bipolära sjukdom

Var du team Tommy Steele eller team Elvis Presley? I dag, många, många år senare, är det främst Elvis som vi minns, som king of rock n roll. Men faktum är att under några år på 1950-talet var det Tommy som var den starkast lysande stjärnan av de två herrarna.

Tommy Steele föddes 1936 som Thomas Hicks i Londonstadsdelen Bermondsey. Han inledde sin karriär med att sjunga country tillsammans med Jack Fallon & the Sons of the Saddle. Någonstans där, under Tommy Steeles första år som musiker, fick fotografen och pr-mannen John Kennedy upp ögonen för Tommys sångstil och hans ”ungdomliga look”. Tommy Steele blev snabbt stjärna – och tonårsidol. Han har kallats Storbritanniens absolut första rockstjärna. Och nog stämmer det.

Tommy Steele på besök i Stockholm, i slutet av 1950-talet.

I dag är Tommy Steele 85 år gammal – och adlad. 2021 fick han dessutom veta att har ett kungligt fan i det brittiska kungahuset. Prinsessan Anne avslöjade, i samband med att Tommy blev adlad på slottet Windsor, att hon, som så många andra, ”visste allt” om stjärnans karriär.

Annons

En ära, givetvis. Tommy Steele har berättat att detta med att bli adlad var ”höjdpunkten av alla höjdpunkter” under hans över 65 år långa karriär i underhållningsbranschen.

– Det är fantastiskt, konstaterade han efter den högtidliga ceremonien.

Tommy Steeles besök i Sverige

Med megahits som Singing the blues och Butterfingers blev Tommy Steele en stor stjärna under 1950-talet. Exakt hur stor han faktiskt var är svårt att återge. Men vi kan säga som så: när Steele besökte Sverige 1957 blev det kravaller. Stjärnan uppträdde på biograf Anglais på Biblioteksgatan 26 i Stockholm den 9 september och stämningen var galen. Året efter, 1958, utlyste tidningen Bildjournalen en omröstning mellan Tommy Steele och Elvis Presley. Steele vann och utsågs till i och med detta till den ”riktige rockkungen”.

Elvis Presley, 1956.

– Det var mig eller Elvis allting kretsade kring, vi var killarna som gav 1950-tals rocken ett ansikte och det gjorde vi bra. Elvis var min vän och det fanns aldrig någon rivalitet mellan oss. Vi körde vår grej och det fanns gott om utrymme för oss båda. Men Elvis var störst. Han är och förblir kung över rock'n'roll. Det visste han redan då, har Tommy Steele berättat i en intervju med Expressen.

Annons

Tommy Steele bevarade Elvis hemlighet

Som sagt, Tommy Steele och Elvis var nära vänner under sin storhetstid. De må ha varit rivaler. Men de var otroligt lojala mot varandra. Dessutom bevarande Tommy en av rockkungens allra största hemligheter. Det hela handlar om när, var och hur Elvis besökte Storbritannien – egentligen. 1960 gjorde Elvis Presley ett besök i Skottland. Det skedde på flygplatsen Prestwick när Elvis var på väg hem från armétjänsten i Tyskland. I många, många år har detta rapporterats vara den enda gången som Presley besökte de brittiska öarna. I själva verket är detta en total lögn. Elvis hade besökt Storbritannien redan två år tidigare, 1958. Men besöket skedde i största hemlighet. Under resan i Great Britain möttes Elvis och Tommy Steele för första gången. Tillsammans tog de en sightseeingtur i London. I alla år har Steele varit otroligt diskret kring Elvis hemliga besök i England. Tommy var mån om att aldrig berätta sanningen.

Tommy Steele, 1957.

– Det som faktiskt hände för många år sedan är något hemligt och minnesvärt, har han berättat.

Han tillade:

Annons

– Det var en händelse som delades av två unga män som delade samma kärlek till sin musik och samma spänning i att uppnå något ofattbart.

Tommy Steele vid sitt bröllop, 1960.

– Jag svor att aldrig avslöja vad som hände offentligt och jag beklagar att det har hittat ett sätt att komma ut i ljuset. Jag kan bara hoppas att han (Elvis Presley reds. anm.) kan förlåta mig.

Så lever Tommy Steele i dag

Tommy Steele har, ända sedan 1960, varit gift med hustrun Ann Donoghue. Paret har en dotter, Emma Hicks, ihop. Emma är född 1969. I alla år har Tommy Steele fortsatt vara aktiv i underhållningsbranschen.

Tommy Steele 2021, efter att ha blivit adlad.

Så sent som 2000, då han var 60 år fyllda, uppträdde Tommy Steele i Stockholm. Han sjöng alla sina klassiska hits samt några låtar av ABBA. I en intervju inför konserten fick han en fråga gällande fansen. Är de lika hysteriska som de en gång var? Är han lika eftertraktad?

– Jag får vara glad om de orkar ta sig till showen, konstaterade Tommy, med glimten i ögat.

Annons