1:39

Efter reklamen: Stjärnorna från high school-filmerna – så gick det sen

(1:39)

Slå på ljud

Miniserien Törnfåglarna rönte stora framgångar när den kom 1983, och belönades med sju Golden Globes och sex Emmys. De fyra avsnitten, som baserades på Colleen McCulloughs roman med samma namn, sågs och älskades av miljontals tittare världen över – som 38 år senare fortfarande minns serien.

I Törnfåglarna får man följa den irländske katolske prästen Ralph de Bricassart som får tjänstgöra i Australien, som möter den förmögna Mary Carson, fårägare. Prästen lär också känna familjen Cleary, som är släkt med Carson – och det är kring dem som serien handlar, när den börjar 1920 och slutar 1962.

Men hur har det gått för skådespelarna i den hyllade serien? Vi kollar!

Richard Chamberlain – Ralph de Bricassart

Richard Chamberlain i Törnfåglarna.

Warner Bros/Courtesy Everett Collection

Seriens stjärna var utan tvekan Richard Chamberlain, som genom att spela prästen Ralph fick sitt stora genombrott. Han hade redan spelat i Dr. Kildare, men Törnfåglarna tog karriären till en ny nivå. Efter rollen som Ralph fick han roller i både tv, film och på teatrar, och har bland annat spelat på Broadway och i tv-serien Will and Grace.

Richard Chamberlain 2019.

STORY/Guido Frebel

Stjärnan, som i dag är 87 år gammal, var gift med maken Martin Rabbett från 1984 fram till att de gjorde slut 2010.

Lilla huset på prärien-stjärnan har fått barnbarn – visar lyckan

Rachel Ward – Meggie Cleary

Rachel Ward i Törnfåglarna.

Rights Managed

Rachel Wards liv förändrades av att spela familjens dotter Meggie i Törnfåglarna. Innan hon fick rollen var hon mest känd som modell, och hade prytt omslag för Vogue och Cosmopolitan. Hon van en Golden globe för Bästa kvinnliga huvudroll i Törnfåglarna. Efter serien fortsatte skådespelarkarriären, och 2001 vann hon ytterligare en Golden globe, då för tv-filmen On the beach. Rachel Ward har på senare år också börjat regissera.

Så här ser Rachel Ward ut nu.

Brendan Beirne/REX

I dag är den 63-åriga skådespelaren gift med Bryan Brown, som hon gifte sig med 1983. Paret har tre barn tillsammans.

Sydney Penny – Meggie Cleary som barn

Sydney Penny håller en bebis i Törnfåglarna.

Courtesy Everett Collection

Eftersom serien utspelar sig under 42 år, så behövdes det en skådespelare att spela Meggie som barn. Valet föll då på Sydney Penny! Efter Törnfåglarna hade hon under flera år en roll i klassiska serien All my children, och hon har också spelat mot Clint Eastwood i Pale rider.

Sydney Penny, i dag 49, är sedan 1995 gift med Robert Powers, och paret har ett barn tillsammans.

Så gick det för Sharon Dyall efter succén med Varuhuset

Barbara Stanwyck – Mary Carson

För Barbara Stanwyck var Törnfåglarna inget genombrott – hon hade redan en lång rad filmer på sitt cv. Innan hon bytte till tv-serier hann Barbara göra hela 85 filmer. Utöver rollen som Mary Carson, så spelade hon också i klassikern Dynastin.

Barbara Stanwyck gick bort 1990, 82 år gammal.

Barbara Stanwyck i Törnfåglarna.

Warner Bros/Courtesy Everett Collection

Richard Kiley – Paddy Cleary

Richard Kiley i Törnfåglarna 1983.

Courtesy Everett Collection

Richard Cleary vann sin första Emmy redan 1955 för serien Patterns, och med Törnfåglarna regnade priserna över honom. Han fick två Golden globes och tre Emmys för sin insats. Även senare i karriären fortsatte han prisas. Minserien A year in the life som kom fem år efter Törnfåglarna, gav honom ytterligare Golden globes och Emmys.

Mellan 1948 och 1967 var han gift med Mary Bell Wood, och paret fick sex barn tillsammans. Han gifte senare om sig med Patricia Ferrer 1968, och paret höll ihop till Richards bortgång 1999. Han blev 76 år gammal.

Richard Kiley 1995.

20thCentFox/Courtesy Everett Collection

80-talsstjärnan Elisabeth Shue – det gör hon i dag

Jean Simmons – Fee Cleary

Jean Simmons tillsammans med Barbara Stanwyck i serien.

Courtesy Everett Collection

Jean Simmons slog igenom redan på 40-talet, men det är för rollen i Törnfåglarna som många fortfarande minns henne. Rollen som Fee Cleary gav henne en Emmy.

Men Jean Simmons har också varit med i andra klassiker – bland annat patrick Swayze-filmen Nord och syd.

22 januari 2010 gick hon bort, 80 år gammal.

Jean Simmons 1999.

Rights Managed

Bryan Brown – Luke O'Neill

Bryan Brown i Törnfåglarna.

Courtesy Everett Collection

Bryan Brown var en av många i Törnfåglarna-ensemblen som fick en Emmy för sin insats, och efter succén med miniserien har han bland annat synts i filmer som Cocktail med Tom Cruise och Och så kom Polly med Jennifer Aniston.

Bryan Brown, i dag 74, hittade kärleken i Törnfåglarna, och är sedan 1983 gift med Rachel Ward, som spelade Meggie Cleary i serien.

Bryan Brown i dag.

Christopher Khoury

Källa: Newsner.

80-talsstjärnan Lena Nilsson blev mamma till Sveriges största artist