Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tragedin bakom Grevinnan och betjänten – dog ovetande

22 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Grevinnan och betjänten
Grevinnan och betjänten är en en institution i tv-historien, och nästan 60 år efter att ha spelats in sänds den fortfarande i Europa varje år.
Men Freddie Frinton, som spelar den överförfriskade betjänten, fick aldrig se framgångarna innan han dog.
– Han skulle ha varit överraskad och troligtvis lite förvånad över att sketchen överlevt alla dessa år, säger sonen Mike Frinton.
Annons
Nyårsklockans uppläsare genom tidernaBrand logo
Nyårsklockans uppläsare genom tiderna

Det var någon gång efter andra världskrigets slut 1945 som den brittiska skådespelaren Freddie Frinton spelade Grevinnan och betjänten för första gången, då på en varitéteater på brittiska kusten.

Frinton började sitt yrkesliv med att filéa fisk, men skämtade så mycket med sina kolleger att de inte kunde koncentrera sig på jobbet för att de skrattade så mycket. Trött på sina ofokuserade anställda gav chefen Freddie Frinton sparken, och han tvingades snabbt försöka hitta nya sätt att försörja sin familj. Genom att underhålla på lokala pubar växte skådespelarens berömmelse, och hans specialitet var det tittarna får se i Grevinnan och betjänten – nämligen att spela berusad.

Det var 1962 som den tyska regissören Heinz Dunkhase var i Blackpool, och råkade se Freddie Frinton och Mat Warden spela sketchen med den fulla betjänten och grevinnan. Övertygad om att han hittat guld lät han spela in sketchen inför tysk livepublik året därpå.

Annons

Fick aldrig se framgången

Under åren som följde visades Grevinnan och betjänten i tysk tv med jämna mellanrum, och 1972 insåg man att den passade perfekt i en lucka på nyårsafton. När man 1974 valde bort sketchen blev det ramaskri hos de tyska tittarna, och efter det bestämde man att aldrig ta bort sketchen – den blev en institution. I Sverige har den visats varje nyår sedan 1976.

Freddie Frinton i den klassiska sketchen.

Men Freddie Frinton fick aldrig se hur framgångsrik sketchen blev, eller vilken plats han fick i tv-historien. 1968 gick han hastigt bort i en hjärtattack, bara 59 år gammal.

Frinton sörjdes närmast av sina fem barn och sin fru, som visste att han vår populär i England, men som inte hade någon aning om Grevinnan och betjäntens klassiker-status i Europa.

– Vi var inte ens medvetna om att inspelningen av ”Grevinnan och betjänten” fanns. Min mamma fick inga pengar för den förrän hon bytte pappas management och de ringde en dag och berättade allt som hade hänt och att det fanns lite pengar att hämta, sa sonen Mike Frinton till The Herald i början av 2018.

Källa: Expressen.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons