Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tragiska ödena i Family Four – så gick det för medlemmarna

21 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Under början av 70-talet gjord sånggruppen Family four succé i Melodifestivalen.
Men den kända gruppen har också varit kantad av tragedier och olyckor.
Så här gick det för medlemmarna i Family four.
Annons
Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbetBrand logo
Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet

Gruppen Family Four bildades redan 1964 och bestod från syskonen Berndt, Inger, Siw och Stig Öst. Med åren byttes flera av medlemmarna ut, och med konstellationen Berndt Öst, Agnetha Munther, Marie Bergman och Pierre Isacsson vann de Melodifestivalen både 1971 och 1972, och kom på en sjätte respektive 13:e plats i Eurovision song contest. Gruppen uppträdde tillsammans in på 80-talet innan de splittrades för gott.

Men den framgångsrika gruppens medlemmar har drabbats av en rad tragedier genom åren – här är några av Family four-artisternas dramatiska livsöden.

Annons
Family four 1972.
Family Four med Pierre Isacsson, Agnetha Munther, Marie Bergman och Berndt Öst.

Stig Öst

Stig Öst i Family four.
Stig Öst var med i Family four. Här längst till vänster.

Originalmedlemmen Stig Öst var en av de fyra syskonen Öst som var med och grundade Family Four. När halvbrodern Berndt ville att han skulle vara med i gruppen valde Stig att lämna sitt dagsjobb som expedit i Edsbyn. Bandet fick snabbt flera hitlåtar, men för Stig Öst blev lyckan kort. Bara 26 år gammal omkommer han i en tragisk bilolycka i närheten av Jönköping.

Annons

Mona Thelmé

Mona Thelmé 1970.
Mona Thelmé 1970.

Efter Stigs tragiska olycka tog Family four en kortare paus, och kom sedan tillbaka med en ny uppsättning medlemmar. En av dem var Mona Thelmé, som var med i gruppen under slutet av 60-talet. När gruppen fick sitt stora erkännande i Melodifestivalen i början av 70-talet hade hon dock lämnat gruppen igen.

Under sin långa karriär i underhållningsbranschen var Mona både artist, revystjärna och skådespelare, och jobbade bland annat med Charlie Norman. På 1980-talet fick Mona dock ge upp karriären för gott, när hon drabbats först av ledgångsreumatism och senare av kol.

Annons

Mona Thelmé avled på sin 70-årsdag, bara timmar innan hon skulle bli friad av sina nära och kära.

– Hon skulle ha en liten fest för de närmaste men hon hann aldrig bli firad, berättade vännen Peter Mikaelsson för Aftonbladet 2013.

Marie Bergman

Marie Bergman.
Marie Bergman är den kändaste från Family four.

Marie Bergman kom med i Family four 1969, och var med i gruppen under de mest framgångsrika åren. 1973 lämnade hon för att satsa på sin solokarriär, och året därpå kom hennes solodebut.

1994 vann Marie Bergman Melodifestivalen för tredje gången, den här gången i duett med Roger Pontare. Marie har haft en lång och framgångsrik karriär i Norden, och undervisar emellanåt på Musikhögskolan i Köpenhamn och Århus.

Annons

Marie är gift med maken Lasse Englund, som hon har två barn och flera barnbarn med.

Pierre Isacsson

Pierre Isacsson.
Pierre Isacsson dog på Estonia.

Pierre Isacsson var med ungefär samma år som Marie Bergman – efter att ha vunnit Melodifestivalen två gånger lämnade han gruppen 1974 och satsade på en solokarriär. Många minns nog hans låt Då går jag ner i min källare. Efter fyra album skolade Pierre sedan om sig till skådespelare, och var både med i musikaler samt läste in ljudböcker och sagokassetter.

Annons

Under sina sista år i livet arbetade Pierre som underhållare och kryssningsvärd på fartyget M/S Estonia, och det var också där hans liv tragiskt tog slut. Den 28 september 1994 såg Pierre fram emot att gå på semester dagen därpå – men han hann aldrig gå på semester. I stället miste den forna Family four-medlemmen livet på det sjunkande fartyget när han kämpade för att rädda andra passagerare. Efter sin död har han hyllats som hjälte av överlevarna, och Pierre ligger i dag begraven på Bromma kyrkogård i Stockholm.

Berndt Öst

Berndt Öst.
Berndt Öst grundade Family four.

Berndt Öst var grundaren och initativtagaren till Family four, och den enda medlemmen som var med under gruppens alla 20 verksamma år. Under sitt liv var han gift två gånger och fick sammanlagt tre barn. 2017 avled han, 86 år gammal.

Annons