Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Janne Schaffers initiativ efter vännen Ted Gärdestads död

21 feb, 2023
AvEbba S. Dahlman
FotografJack Mikrut, Bertil Åberg/SVT
Sommaren 1997 avslutade Ted Gärdestad sitt eget liv efter en lång tid av psykiskt ohälsa.
Än i dag är sorgen efter den folkkära artisten stor hos vännen Janne Schaffer.
– Han mådde ju inte så bra och det uttryckte han genom sin musik, säger Janne till Nöjeslivet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Det var den 22 juni år 1997 som hela Sverige skakades av ett tragiskt dödsbesked. På den dagen lämnade nämligen Ted Gärdestad jordelivet, vid endast 41 års ålder.

Hans arv och musikaliska geni har levt långt därefter, och artistens låtar är än i dag lika tidlösa och synonyma med sommar. Ted skapade musikalisk magi tillsammans med sin bror Kenneth. I brödernas låtskatt återfinns Sol, vind och vatten som sannerligen tonsatt otaliga skolavslutningar genom åren.

Under den begåvade stjärnans livstid arbetade han tillsammans med ikoniska gitarristen tillika goda vännen Janne Schaffer i flera år.

Nu berättar Janne om den starka saknaden efter Ted i dag – och hur han valde att hylla vännen efter dennes plötsliga död.

Annons

Ted Gärdestads sista tid i livet: Försvann sakta

Ted Gärdestad var en otroligt folkkär flickidol och insiktsfull textförfattare, när han själv tog beslutet att avsluta sitt liv, den där sommardagen i slutet på 90-talet. Vid tidpunkten var artisten 41 år, men hans närmsta familj och vänner hade känt hur Ted var på väg bort, redan flera år innan det beslutet.

Kändisskapet hade tärt på den genialiska musikern som började tappa kontakten verkligheten. Under Ted Gärdestads sista år i livet led han av, vad brodern Kenneth Gärdestad, berättade var schizofreni. En diagnosen som aldrig tydligt kommunicerades till familjen, förrän efter stjärnans död.

– Inte heller läkardiagnoser talade klarspråk. Ingen läkare sa ordet schizofreni till mig förrän den dagen som Ted dog, sa Kenneth Gärdestad till Expressen år 2018. Han fortsätter:

– Jag använde aldrig ordet schizofren medan Ted levde. När jag pratade med mamma och pappa om det så kallade vi det ”en psykos” eller ”psykiska problem”.

Annons

Vidare berättade han om hur broderns maniska renlighetsbeteende och röster i huvudet tärde hårt på Ted.

Brödraparet Ted Gärdestad och Kenneth Gärdestad år 1994.
Brödraparet Ted Gärdestad och Kenneth Gärdestad år 1994.

Vännerna beskrev Jag vill ha en egen måne-artistens sista tid som ett frenetiskt identitetssökande. I jakten på inre frid sökte han sig till den kontroversiella sektrörelsen Bhagwan i Oregon, USA, i början på 80-talet. Där bytte han namn till Swami Sangit Upasani.

– Teddan var en sökare, det är det epitet jag främst sätter på honom. Han grubblade över tillvaron, reinkarnation, livet och döden. När Baghwan kom in i hans värld och han bytte namn blev det bingo för honom, att få lämna det här idolskapet. Sedan drog han i väg till USA. Det var inte Teddan som kom tillbaka, sa vännen Per Ragnar i dokumentärfilmen Ted Gärdestad – För kärlekens skull från 2016.

Ted Gärdestad firade segern i Melodifestivalen 1979, där han vann med låten Sattelit.
Ted Gärdestad firade segern i Melodifestivalen 1979, där han vann med låten Sattelit.

Janne Schaffers och Ted Gärdestads vänskap

Janne Schaffer var en av de vänner som kände oro för vännen Ted Gärdestads hälsa. De träffades för första gången år 1971 och kort därefter var vänskapen ett faktum. Genom åren arbetade Janne tätt med bröderna Gärdestad, och medverkade på otaliga låtklassiker.

Annons

– Jag försökte vid ett tillfälle räkna ut hur många av Teds låtar jag varit med på. Jag tror det är 69 av 91, säger Janne Schaffer i en intervju med till Nöjeslivet år 2021.

När den verklighetsbaserade spelfilmen Ted – för kärlekens skull, med Adam Pålsson i huvudrollen, skapade rubriker år 2018 var Janne en av de som höjde rösten och kritiserade hur vännen framställts i filmen.

– Man får inte förvillas och tro att det var så här det gick till i verkligheten, men jag är ju väldigt subjektiv. Det är oerhört svårt att göra en film om Ted, sa Janne då till SVT. Han fortsatte:

– Vi var närmare än vad som tas upp i filmen. På min kommande turné kommer jag att ta upp några låtar som beskriver honom och det kommer att komplettera bilden av honom.

Skådespelarna Adam Pålsson (t h) och Gustav Orrefors gör rollerna som Ted Gärdestad och Janne Schaffer i filmen om Ted – för kärlekens skull från år 2018.
Skådespelarna Adam Pålsson (t h) och Gustav Orrefors gör rollerna som Ted Gärdestad och Janne Schaffer i filmen om Ted – för kärlekens skull från år 2018.

Vännens hyllningen till Ted Gärdestad – efter hans död

Efter Teds död gick Janne Schaffer och Kenneth Gärdestad ihop för att hedra den framlidna ikonens gärning och arv. Det resulterade i initiativet Ted Gärdestadsstipendiet, som verkar för att stödja ung svensk musik.

Annons

Sedan år 1999 har unga stjärnskott kunnat ta del av det prestigefyllda stipendiet.

För Janne var initiativet ett sätt att hålla Ted vid liv. För även om det gått många år, så är saknaden efter honom fortfarande djup i Janne.

– Jag saknar hans närvaro. När jag var med på 70-talet hade han sådan energi och glädje. Han hade en enorm skaparlust och det var inspirerande att arbeta tillsammans. Jag fick gärna komma in med en hel del idéer. När jag sedan var med och slutförde hans sista album Äntligen på väg var det inte samma Ted. Han mådde ju inte så bra och det uttryckte han genom sin musik, sa han till Nöjeslivet år 2021.

Vidare vittnar han om vännens otroliga musikalitet och gåva till framtida generationer.

Annons

– Teds musik är personlig. Han gjorde precis samma sak som Abba. Han skapade sin egen musikaliska identitet och det har jag också försökt göra med min musik.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons