Skådespelare som tackat nej till ikoniska roller – och sedan ångrat sig
1:21

Efter reklamen: Skådespelare som tackat nej till ikoniska roller – och sedan ångrat sig

(1:21)

Slå på ljud

Annalisa Ericson var en av Sveriges första stora underhållningsstjärnor – under 30-, 40- och 50-talet var Annalisa ett av de stora affischnamnen för både film och revyer. Hon har uppträtt på både Operan och Oscarsteatern, spelat revyer med dåtidens stjärnor Ernst Rolf och Kar de Mumma. Ericson har också samarbetat med både Nils Poppe och Ingmar Bergman i film och scenföreställningar.

Bara under 1930-talet gjorde Annalisa Ericson över 17 filmer, och produktionstakten höll i sig även under 40- och 50-talet. Därefter började hon istället fokusera mer på teater, och från 60-talet och till slutet av karriären i början av 2000-talet medverkade stjärnan bara i en handfull filmer, bland dem Den ofrivillige golfaren.

Nils Poppe och Annalisa Ericson 1967.

BO-AJE MELLIN BAM

Den 21 april 2011 somnade Annalisa Ericson in, 97 år gammal.

– Hon somnade in stilla och fint, säger Peter Schildt, brorson till Ericsons avlidne make Jurgen Schildt, till Aftonbladet.

Eva Röses okända kärleksrelation med Thorsten Flinck

Sonens anklagelse mot stiftelsen

2005 hade Annalisa Ericson grundat en stiftelse i sitt eget namn, som varje år ger pengar till unga kvinnliga skådespelare som verkar i Annalisas anda. Efter hennes bortgång hamnade stiftelsen i nyhetsfokus – då Annalisas son Claes von Segebaden menade att han lurades på sitt arv av stiftelsen. När det stod klart att halva Ericsons förmögenhet, sex miljoner kronor, skulle tillfalla stiftelsen valde Claes att lämna in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Claes ansåg nämligen att stiftelsen utnyttjat att hans mamma var dement.

”De missbrukade hennes oförstånd”, skrev hans advokat Malin Börjesson i stämningsansökan.

Claes von Segebaden menade att mamman drabbades av demens redan i början av 2000-talet, innan stiftelsen skapades 2005. 2014 löstes dock tvisten, och stiftelsen fick rätt i frågan. Skådespelaren Christopher Wollter sitter i stiftelsens styrelse, och kritiserade hela tvisten i GP.

– Det är så dumt så jag tänker inte ens kommentera det. Vi är en stiftelse som jobbar för Annalisa och hennes gärning, sa han, och fortsatte:

– Vi kom överens om att vi får en viss del av arvet och motparten får en viss del. Jag kan inte gå in på några summor men det innebär att vi kan fortsätta vår verksamhet och enligt Annalisas vilja göra det här till ett litet tyngre pris, säger Wollter.

Mest läst