Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Vanilla Ice gjorde succé med Ice Ice Baby – så lever han i dag

03 aug, 2023 
Vanilla Ice
Robert ”Vanilla Ice” Van Winkle slog igenom med dunder och brak på 90-talet med låten Ice Ice Baby.
Artisten har kommit att tillskrivas titeln "One hit wonder” men har än i dag, trots många turbulenta år, inte klivit ut ur rampljuset.
Är du nyfiken på vad som hände med den populära rapartisten och hur han lever i dag?
Fortsätt läs i så fall!
Annons
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nuBrand logo
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu

Säkert minns du rapparen, med artistnamnet "Vanilla Ice”, Robert Van Winkle från 90-talet. Det ikoniska sicksack-klippta håret och de utomordentliga breakdance-stegen har nog etsat sig in i mångas huvuden!

Hans debutalbum To the Extreme, som spelades in år 1990, blev snabbt det fortast säljande hiphop-albumet någonsin – och mycket tack vare hitlåten Ice Ice baby. Låten klättrade snabbt upp på topplistor över hela världen och albumet kom att sälja 15 miljoner exemplar.

Robert van Winkle hade släppt musik i fjorton år, men det var först när albumet med hitlåten släpptes som han slog igenom. Framgången var ett faktum, och över en natt så blev Vanilla Ice plötsligt en av de mest välkända rapartiserna.

Vanilla Ice, ice ice baby

Vanilla Ice mörka 90-tal

Robert Van Winkle var bara 16 år gammal när han skrev låten som satte hiphop på mainstream-kartan för många, och 23 när Ice Ice Baby till slut släpptes.

Annons

Det plötsliga kändisskapet följdes dock av en mörk period. Under 90-talet fälldes artisten för flera brott, samtidigt som han tampades med ett drogmissbruk.

Under tre år från och med genomslaget turnerade Van Winkle aktivt, men år 1993 beslöt han sig för att ta en paus från musiken. Istället ägnade han sig åt motocross och vattenskoter.

Vanilla Ice drogmissbruk och brott

Trots att han tagit steget ut ur rampljuset släppte artisten dock musik igen år 1994, men det blev inte samma succé som det första albumet. Under samma period kämpade Van Winkle med sitt missbruk, och i juli samma år försökte han ta livet av sig – men räddades av sina vänner.

Mår du eller någon i din närhet dåligt?

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

Annons

Efter det bestämde sig artisten för att försöka förändra sitt liv. Han tog återigen en paus från musiken, för att istället fokusera på att bli drogfri och att ägna mer tid åt motorsport. Senare intresserade sig Van Winkle även för fastigheter och renoveringar.

I slutet av 90-talet gjorde han emellertid en comeback med musiken och gick med i ett grungeband under en kort period, samt började gästa andra artisters framträdanden. År 1998 släppte han sitt tredje album.

Så lever Vanilla Ice i dag

Robert Van Winkles fjärde och sista album, Bi-Polar, släppte han år 2001 och under resten av 00-talet kunde artisten synas på reality-tv och film. På 10-talet började han återigen turnera, och han deltog bland annat i en turné med andra älskade artister som var stora på 90-talet.

Och trots att rapartisten inte släppt någon mer låt som slagit lika stort som Ice Ice Baby – och på så vis kan tillskrivas titeln ”One hit wonder” – så har han än i dag inte lämnat rampljuset.

Vanilla Ice i dag

För trots att Van Winkle var som störst på 90-talet så har han i dag en publik som även inkluderar en ung följarskara. Artisten är nämligen aktiv på appen TikTok, där han har över en miljon följare i alla möjliga åldrar!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons