Svenska Eurovision-outfits genom tiderna
0:60

Efter reklamen: Svenska Eurovision-outfits genom tiderna

(0:60)

Slå på ljud

Den brittiska superstjärnan Sandie Shaw gick till historien när hon gav Storbritannien deras första vinst någonsin i Eurovision Song Contest med låten Puppet on a string år 1967.

Den då 20-åriga Sandie gjorde enorm succé och en framgångsrik internationell karriär var att vänta det unga stjärnskottet.

Men efter segern väntade en tung tragedi i världsstjärnans privatliv.

Nicole vann Eurovision med Ein Bißchen Frieden – så gick det

Sandie Shaws historiska seger med låten Puppet on a string

Efter Sandies historiska vinst rönte Storbritannien störa framgångar i den internationella tävlingen, och har hela fem segrar i bagaget. Bara Sverige och Irland har fler. Senast Storbritannien vann var med Katrina and the waves år 1997.

Men det var alltså den unga Sandie Shaw som levererade den första oförglömliga jordskredsegern, när hon intog scenen barfota som första artist någonsin att göra det (vårt svenska stjärnskott Loreen är ju som bekant också ett fan av barfotatrenden).

Puppet on a string blev snabbt en älskad låtklassiker i sammanhanget. Vår alldeles egna Siw Malmkvist sjöng den svenska översättningen av hitlåten, med den nya titeln Sprattelgumma.

Sandie själv ska dock ha haft blandade känslor kring hennes medverkan i tävlingen vid tidpunkten, trots den framgångssaga hennes resa betraktas som i dag.

Sandie Shaw var den första artisten att tävla barfota i Eurovision Song Contest när hon vann tävlingen år 1967.

Sandie Shaw var den första artisten att tävla barfota i Eurovision Song Contest när hon vann tävlingen år 1967.

TT

Tuffa åren efter vinsten i Eurovision Song Contest 1967

Varför då? Jo, på Sandies manager var orolig för att artisten skulle falla i glömska. Hon hade nämligen synts mycket i brittisk tv under 60-talet, men när årtiondet var på väg att lida mot sitt slut kände managern att det var dags att hon skulle bli aktuell igen. Det skriver brittiska Express.

Enligt sajten hade Sandie varit involverad i en otrohetsaffär, och varit föremål för en hel del negativ press, så förhoppningen var att hennes medverkan i Eurovision skulle bli en nystart för artisten.

Visst blev hon mer aktuell, och visst fick sig karriären en nytändning, men efter den historiska vinsten skulle livet präglas av en del tuffa utmaningar.

Karriären kom till ett abrupt stopp fem år efter Eurovision när hennes skivkontrakt gick ut.

– Det förstörde mig kreativt ett tag. Det tog bort alla medel för mig att kunna få ut musik och göra allt jag tyckte var värt att göra, har Shaw berättat tidigare enligt brittiska sajten.

Hon spelade Afton Cooper i Dallas – så gick det sen

Maken förlorade alla hennes pengar – tvingades bo i husvagn

Men det var kanske främst på det privata planet som motvinden blåste som allra hårdast.

Ett år efter det internationella genombrottet gifte sig Sandie Shaw med kärleken Jeff Banks och beslöt sig för att fokusera på familjelivet. 1971 välkomnade makarna deras första barn: dottern Gracie.

Sandie ville tillbringa all vaken tid med dottern, men maken drogs till andra aktiviteter – vilket fick förödande konsekvenser för Sandie.

– Jag ville inte jobba. Jag ville inte lämna min bebis. Men för att vara ärlig så var jag tvungen att jobba eftersom min man förlorade alla våra pengar, har hon berättat enligt Express.

Jeff hade nämligen satt sprätt på artistens hårt intjänade pengar och familjens finansiella medel sinade. Hur han spenderade hennes förmögenhet framgår inte, men Sandie ska ha berättat i intervjuer sedan dess att han gjorde det utan hennes vetskap.

Sandie Shaw besökte Sverige under en musikturné på 70-talet.

Sandie Shaw besökte Sverige under en musikturné på 70-talet.

Roger Tillberg/TT

”Jag kunde inte förstå att jag hade hamnat i den situationen”

I ett avsnitt av podcasten Person of Interest berättade stjärnan ärligt och öppenhjärtigt om den påfrestande situationen, många år senare. Det rapporterar The Mirror.

– Jag var helt vilsen. Jag kunde inte förstå att jag hade hamnat i den situationen. Jag hade det där gamla sättet att tänka om äktenskap, som att ’stå vid din mans sida genom vad som helst’, den sortens grejer, ska hon ha sagt i podden enligt sajten.

Äktenskapet med Jeff tog slut 1978 och stjärnan gjorde sitt yttersta att gå vidare. Enligt brittiska The Sun ska läget ha varit såpass illa för Sandie att hon och dotter Gracie tvingades bo i en husvagn, efter att Gracies pappa ruinerat henne.

Så lever världsstjärnan Sandie Shaw i dag

Svenska sajten Nöjeslivet skriver dock att Sandie, i en intervju från 2020, ska ha sagt att hon valt att förlåta exmaken, efter att ha burit på mycket ilska, sorg och skam i många år.

Sedan dess har Shaws liv präglats av desto mer glädje.

1982 ringde bröllopsklockorna igen, när Sandie sa ja till Nik Powell, en av medgrundarna av legendariska skivbolaget Virgin Group. Paret fick två barn tillsammans innan de gick skilda vägar 1995.

I dag är Sandie Shaw gift med psykologen Tony Bedford. Tredje gången gillt som man brukar säga.

Den 76-åriga ikonen berättade nyligen för brittiska Express att hälsan är god, med undantag för flertalet fotoperationer hon tvingats genomgå under åren. I samma intervju säger hon också att hon älskar sina ”nya” fötter i dag.

Så möjligheten finns ju i alla fall, att stjärnan gör comeback i sitt signum – med bara fötter – på Eurovision-scenen igen.

Sandie Shaw på ett vimmel 2018.

Sandie Shaw på ett vimmel 2018.

Joel C Ryan/Invision/TT
Mest läst