Teddy och Freddy i Vi på Saltkråkan.
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut
2:11

Efter reklamen: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

(2:11)

Slå på ljud

Det har gjorts många klassiska tv-serier och filmer baserade på Astrid Lindgrens barnböcker genom åren, och en av de allra mest ikoniska är helt klart Vi på Saltkråkan. När tv-serien spelades in i början av 60-talet fanns det dock ingen bok om Saltkråkan till salu ännu – i stället skrevs boken baserad på tv-serien.

Vi minns alla de olika figurerna i den gemytliga skärgårdsserien – Tjorven, farbror Melker, Malin och systrarna Teddy och Freddy. Medan vissa av skådespelarna var etablerade redan innan, eller fortsatte i filmbranschen efteråt, så har andra försvunnit från rampljuset och valt ett helt annat liv.

Astrid Lindgrens sista önskan uppfylldes efter hennes död

Systrarna Teddy och Freddy spelades av Lillemor Österlund och Bitte Ulvskog, som inte kände varandra före inspelningen. De har båda valt bort skådespelandet i förmån för andra karriärsval.

Så gick det för Teddy och Freddy-skådespelarna

I dokumentärserien Alla vi barn i filmernaYoutube berättar Freddy-skådespelaren Bitte Ulvskog, som i vuxen ålder blivit revisor och ekonomichef, att hemlighetsmakeriet kring tv-serien gjorde att hon fick mycket uppmärksamhet i skolan.

Bitte Ulvsog spelade Freddy.

Bitte Ulvsog spelade Freddy.

Foto: Youtube.

– Jag fick färga håret blont. Jag hade fått den här rollen, och vi skulle ut och spela in, men det var inte riktigt officiellt ännu, så alla tyckte det var så otroligt konstigt att jag kom med blont hår, hela skolan var intresserad av det här, berättar hon i dokumentären och skrattar.

Bröderna Lejonhjärta-skådespelarna – så är relationen i dag

Lillemor, som numera heter Wodmar i efternamn, brinner för djur och utbildade sig till veterinär efter att ha spelat Teddy i Vi på Saltkråkan. Hon har också varit generalsekreterare och ordförande för Svenska djurskyddsföreningen. 2016 utnämndes hon också till hedersdoktor på Svenska lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Lillemor Wodmar, tidigare Österlund.

Lillemor Wodmar arbetar med Svenska djurskyddsföreningen.

Foto: STEFAN JERREVÅNG / TT
Mest läst