Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bröderna Lejonhjärta-skådespelarna – så är relationen i dag

19 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografGöran Strandberg / TT
Astrid Lindgren med Bröderna Lejonhjärta.
Staffan Götestam och Lars Söderdahl blev ikoniska när de spelade Sveriges mest kända bröder – Bröderna Jonatan och Skorpan Lejonhjärta.
Efter succén i Astrid Lindgren-filmen har de två skådespelarna slagit in på olika banor.
Så ser relationen ut efter alla år.
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

I den älskade Astrid Lindgren-boken Bröderna Lejonhjärta får vi följa storebror Jonatan och lillebror Skorpan och deras liv och äventyr i Nangijala. I filmatiseringen, som kom 1977, var det Staffan Götestam som spelade Jonatan och Lars Söderdahl som fick axla rollen som Skorpan.

Bröderna Lejonhjärta var inte första gången Lars Söderdahl skådespelade, eller ens var med i en Astrid Lindgren-film. Tre år tidigare hade han debuterat, då 10 år gammal, i rollen som Lillebror i Världens bästa Karlsson.

Medan Lars var fyra år äldre än rollen han skulle spela, var Staffan Götestam 24 år när han skulle spela rollen som 13-åriga Jonatan. Produktionen letade länge efter en pojke i rätt ålder, men valde sedan att strunta i det ock i stället fokusera på att hitta en bra skådespelare.

Annons

– Vi provfilmade och tillslut var det bara jag och en annan kille kvar, och jag har hört att det var Astrid som valde mig, har Staffan Götestam berättat.

Staffan Götestam och Lars Söderdahl i Bröderna Lejonhjärta.
Lars Söderdahl och Staffan Götestam spelade bröderna Skorpan och Jonatan.

Staffan Götestam har fortsatt att förvalta Astrid Lindgrens arv. Han är en av grundarna och ägarna till Junibacken, ett museum för barn i Stockholm med stort fokus på Astrid Lindgrens berättelser. Han är också teaterdirektör och regissör, och har satt upp flera Astrid Lindgren-föreställningar genom åren.

– Jag vet att barnroller kan prägla och negativt följa en om man vill fortsätta som vuxenskådespelare. För mig har det bara varit positivt. Jag har jobbat som teaterproducent, filmregissör och teaterchef. Jag har gjort otroligt mycket annat, har Staffan Götestam berättat för Hänt 2020.

Annons
Staffan Götestam 2023.
Staffan Götestam 2023.

Ingen kontakt med Lejonhjärta-skådespelaren

Men någon kontakt med sin gamla filmbror Lars Söderdahl har han inte.

– Nej, inte alls. Det är ofta som jag har blivit uppringd och frågad om jag har kontakt med honom. Men nej. Senast jag träffade honom var när Astrid Lindgren fyllde 80 år. Och det är drygt 30 år sedan, sa han till Hänt.

Lars Söderdahl har efter sin karriär som barnskådespelare valt bort livet i rampljuset. Efter att ha utbildat sig på teaterskola började han i stället missionera i Sydamerika, och på 90-talet gick han med i Livets ord i Uppsala.

Lars Söderdahl.
Lars Söderdahl 1985. Sedan dess har han knappt synts i rampljuset.

– När jag var liten var det roligt att spela in film, särkilt Bröderna Lejonhjärta där vi fick rida och åka till Island. Men sen blev gud viktigare för mig, berättade han för Expressen 1997, skriver Newsner.

Annons