Det hände sedan med barnen från Stranger Things
3:07

Efter reklamen: Det hände sedan med barnen från Stranger Things

(3:07)

Slå på ljud

Winona Ryder var bara 15 år gammal när hon 1986 gjorde sin första roll som Rina i filmen Lucas. Det stora genombrottet kom dock två år senare, när hon både spelade i Beetlejuice och Häxor, läxor och dödliga lektioner.

Men att den tonåriga skådespelaren syntes i flera filmer med övernaturliga teman gjorde inget gott för hennes redan bristande popularitet i skolan. Medan Winona hyllades av kritiker och fans för sina insatser på vita duken blev hon allt mer mobbad av sina kamrater i skolan.

– De kallade mig för häxa, har Winona Ryder berättat i Marie Claire UK.

Winona Ryder i Reality bites från 1994.

Foto: TT.

Hon blev inte bara kallad elaka saker – mobbningen var så grov att hon hamnade på sjukhus.

– De slog i mitt huvud i ett skåp. Jag föll till marken och de började sparka skiten ur mig. Jag fick åka och sy stygn. Sen sparkade skolan ut mig, och inte mobbarna, har Winona Ryder berättat.

Tommy Körbergs barn har vuxit upp – här är Anton, Erlend och Elvira

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Drabbades av ångestproblem

Stjärnans väg till framgång i tonåren var också brokig. Redan från en ung ålder fick Winona höra att hon inte var tillräckligt söt för att bli skådespelare, och när hon fick rollen i Häxor, läxor och dödliga lektioner – eller Heathers som den hette på engelska – var det en del som tyckte att rollen skulle gå till en ”sötare” skådespelaren.

Winona Ryder fick dock sin revansch mot alla de som tvekade på henne. Under 90-talet hyllades hon inte bara för sin talang – Winona blev också en stor stilikon och en av de mest eftertraktade unga stjärnorna i hela Hollywood.

Angelina Jolie och Winona Ryder i Girl, Interrupted.

Foto: Moviestore/REX

Succéerna avlöste varandra med filmer som Edward Scissorhands, Reality bites och Girl, interrupted. Karriären blomstrade, och under tiden med pojkvännen Johnny Depp var hon också ena halvan av 90-talets hetaste kändispar. Men samtidigt som alla ville ha eller vara henne kämpade Winona Ryder med svår ångestproblematik och depressioner.

– Jag var överarbetad och övertrött – för trött för att kunna sova. Jag var i riktigt dålig form, berättade Winona Ryder i en intervju med New York Times 1999.

2001 greps Winona Ryder efter att ha snattat saker för över 5000 dollar i butiken Saks Fifth avenue i New York. Skådespelaren led av kleptomani och åtalades både för stöld, inbrott och skadegörelse. I slutändan fick hon villkorlig dom och samhällstjänst som straff.

– Psykologiskt måste jag ha varit på en plats i livet där jag bara ville sluta, har Winona Ryder sagt om den turbulenta tiden.

Kändisarna som plötsligt bytte namn i mitten av sina karriärer

Vägen tillbaka till karriären

Att hon hade burit det tunga ansvar som det innebär att vara skådespelare sedan unga tonåren hade till slut tagit ut sin rätt.

– Jag blev vuxen på vita duken. Jag menar, de flesta ungarna kan ha en dålig dag och skolka från skolan, men jag kunde inte missa en dag på jobbet för då handlade det om 300 000 dollar i försäkringar bla bla, har skådespelaren berättat.

Winona Ryder under rättegången 2001.

Foto: STEWART COOK

Efter att ha dömts för snatteri dalade Winonas popularitet i Hollywood.

– Jag gick från att vara den konstiga tonåringen till pixie-tjejen, till att de inte visste vad fan de skulle göra av mig.

Hon fortsätter:

– Det var bra för min själ och så att försvinna lite. I det stora hela så öppnade det en dörr för mig att ta mig ur. Allt jag någonsin hade gjort var att skådespela.

Winona försvann dock inte helt från rampljuset, men efter år av biroller och en mer tillbakadragen medieprofil steg hon återigen upp på toppen när hon fick rollen som Wills mamma Joyce Byers i Netflix-hitten Stranger things. Serien är en av streamingtjänstens största succéer någonsin.

Winona Ryder med Brett Gelman i senaste säsongen av Stranger things.

Foto: Netflix/Courtesy Everett Collection

Källa: Nicki Swift.

Mest läst