Sven Wollter om döden i Réenes brygga: "Kan inte fly"
1:22

Efter reklamen: Sven Wollter om döden i Réenes brygga: "Kan inte fly"

(1:22)

Slå på ljud

Fem miljoner tv-tittare såg Raskens på SVT i början av 1976.

Med dagens mått mätt är det sanslösa siffror, inte ens Kalle Anka på julafton har i närheten av lika många tittare. Men då fanns ju bara två tv-kanaler och om en serie blev en succé blev den enorm – och ingen serie blev lika stor som Raskens.

För Sven Wollter, som spelade huvudrollen som Gustav Rask i Vilhelm Moberg-serien, blev det uppenbart att han tagit ett nytt kliv på karriärstegen – han har berättat om hur han knappt kunde visa sig utomhus under månaderna som de åtta avsnitten sändes.

Stjärnans mörka år efter Den blå lagunen – utvik och alkohol

– Du kan inte ana. Det är Håkan Hellström-perspektiv på det och inte minst bland unga människor för alla titta på detta, berättade Sven Wollter om genombrottet i Sveriges Radios Söndagsintervjun 2017.

– Det var någonting som drabbade mig som ett vårregn. Underbart, solen sken, och så fick jag ju lite pengar också.

Sven Wollter i Raskens.

Sören Karlson/Expressen/TT

I en intervju med Expressen förra året sa Sven Wollter att Raskens tryggade hela hans karriär – både ekonomiskt och konstnärligt. Efter serien var han aldrig någonsin arbetslös.

Det bästa var att Wollter också fick dela upplevelsen med kärleken Viveka Seldahl, som spelade Nergårds-Anna. Även för henne blev Raskens det verkligt stora genombrottet.

– Vi var så lyckliga. Allting var bra och hur det skulle vara i morgon, det struntade vi, berättade Sven Wollter i Söndagsintervjun om den tiden.

Sven Wollter och Viveka Seldahl under inspelningarna av Raskens.

SETTESKOG FRANK/Aftonbladet

Sven Wollters och Viveka Seldahls barn föddes under Raskens

Deras kärlekslycka var också högst påtaglig under inspelningarna av Raskens. Viveka Seldahl väntade nämligen barn – något som produktionen var tvungen att försöka dölja.

Stjärnornas tragiska öden efter succén med Göta kanal

– Så de första bilderna, vinterbilderna, där var de tvungna att ta närbilder på Viveka. De kunde inte ta nedåt magen. Sedan födde hon ju den 12 juni och var med igen efter bara en vecka, har Sven Wollter berättat för Expressen.

Barnet som föddes var deras son Karl Seldahl, som fick ligga i sin vagn precis utanför kamerorna.

– Vivekas mjölkstinna bröst, de gjorde sig bra i bild kan jag tala om för dig, sa Sven Wollter i Söndagsintervjun.

Sven Wollter och Viveka Seldahl levde tillsammans fram till hennes död.

Charles Hammarsten/TT

Sven Wollters sorg efter Viveka Seldahls död

Förutom några kortare uppbrott levde Sven Wollter och Viveka Seldahl tillsammans ända fram till hennes död. Hon drabbades av livmodershalscancer och dog 2001 – hennes sista roll, i "En sång för Martin" där hon som så många gånger tidigare spelade mot Sven Wollter, gav henne en postum Guldbagge.

Svenska hjärtan-Torsten dog under inspelningen – tragiken bakom succén

– Jag kunde inte hantera hennes död överhuvudtaget. Jag gick omkring, jobbade som vanligt. Jag hade min familj. En gång, fan jag vet inte om jag ska berätta det här, var jag på väg hem från jobbet. Innan lägenheten där jag bodde fanns en backe. Där vid Kungsholms kyrka. Jag kom bara upp för hälften av backen. "Hur ska jag orka upp", stannade jag och tänkte. All kraft rann ur mig när jag såg den tomma lägenheten framför mig. Till slut tog jag mig upp. Hem. Men så var dörren öppen! Där, i soffan, satt min son Kalle och hans tjej Kajsa. Jag satte mig ner och de höll om mig. Jag grät som jag aldrig gråtit i hela mitt liv, har han berättat för Expressen.

Viveka Seldahl blev 57 år.

Sven Wollter fann kärleken på nytt och var de sista åren i sitt liv gift med journalisten Lisa Wede.

Han dog i november förra året i sviterna av covid-19.

– Jag, som hans son, upplever som så många andra att han var odödlig. Och jag tror att han kände sig rätt odödlig, berättade hans och Vivekas son Karl Seldahl för Sveriges Radio efter dödsbeskedet.

Sven Wollter blev 86 år.

Klassiska svenska filmroller – som var tänkta för helt andra skådespelare