Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Därför bör ni skriva äktenskapsförord – 3 viktiga exempel

06 feb, 2023 
AvJohanna Bengtsson
FotografTT, Jonas Bilberg
Därför ska ni skriva äktenskapsförord
Att skriva ett äktenskapsförord kan skydda dig vid en eventuell skilsmässa. Här listar juristen Petra Segerdahl tre tillfällen då det är extra viktigt att teckna ett avtal med sin livskamrat.
Annons
Juristen: Det här ska ni tänka på när ni skiljer erBrand logo
Juristen: Det här ska ni tänka på när ni skiljer er

Vad som är ditt och vad som är mitt är kanske inte den mest romantiska diskussion man kan ha i ett äktenskap. Men det är i många fall helt nödvändigt – särskilt om det finns någonting som du själv vill behålla vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Det kan vara allt från en gammal släktklenod till sommarstugan du ärvt av din farmor.

Vad är ett äktenskapsförord?

Petra Segerdahl är jurist, VD för juristbyrån Verahill och expert inom familjejuridik. Här svarar hon på de vanligaste frågorna om äktenskapsförord och ger sina bästa tips.

– Ett äktenskapsförord är ett avtal som gör att man sätter lagen ur spel. Allt som en maka eller make äger har den andre maken enligt lag så kallad "giftorätt" i. Ett äktenskapsförord gör det möjligt att komma överens om något annat än det som står i lagen, säger Petra Segerdahl.

Annons

Vad betyder giftorätt?

– Det innebär att om man skiljer sig så ska allting delas lika. Även om du har köpt ett hus 1993 för dina egna pengar så ska värdet av det det enligt giftorätten delas lika om du skiljer dig.

Det gäller även om du exempelvis har ärvt ett hus av en släkting. Om din släkting inte har skrivit att det är din enskilda egendom, eller om du inte har skrivit det i ert äktenskapsförord, skall ni dela lika på värdet av ditt ärvda hus.

– Som förälder tänker man kanske inte att halva värdet av villan man lämnar efter sig ska gå till sitt barns ex. Men enligt statistik slutar femtio procent av alla äktenskap i skilsmässa. Därför är det viktigt att upprätta ett testamente eller ett äktenskapsförord om det är någonting specifikt som man vill skydda.

När är det särskilt viktigt att skriva ett äktenskapsförord?

Petra Segerdahl ger exempel på tre situationer då det är extra viktigt att upprätta ett äktenskapsförord:

Annons

1. Om du lånar ut en större summa pengar

– Om din make eller maka lånar en stor summa pengar av dig så räcker det inte med att ni har skrivit ett skuldebrev eller annat avtal. När ni skiljer er får varje make eller maka ta upp sina skulder och tillgångar och då kvittas allt ut. Skulden är alltså ingenting värd om du inte har ett äktenskapsförord som kompletterar skuldebrevet.

2. Om ni köper någonting och betalar olika mycket

– Säg att ni har köpt en lägenhet för en miljon kronor. Den ena gick in med 750 000 kronor och den andra med 250 000 kronor. När ni skiljer er så tittar man ändå bara på totalen och ni ska dela lika på vinsten även om ni investerat olika mycket. Äktenskapsbalken som reglerar giftorätten är konstruerad för att make och maka ska leva på lika levnadsvillkor.

3. När den ena driver företag

– Om den ena parten driver ett företag som den andre inte är delaktig i, skall ändå värdet av företaget delas lika om ni skiljer er och inte har skrivit ett äktenskapsförord. Om flera personer driver bolag ihop är det vanligt att det står i aktieägaravtalet att man kräver äktenskapsförord. Kompanjonerna riskerar annars att en delägare inte kan lösa ut sin make eller maka och därmed slå sönder hela företagskonstruktionen.

Annons

Finns det en särskild mall för äktenskapsförord?

– Jag avråder starkt från att använda generella mallar för att skriva äktenskapsförord. En mall täcker inte varje persons specifika behov, utan det behövs ofta en jurist som tar fram vilka eventuella andra avtal som behövs för att uppnå det man vill med äktenskapsförordet. Ofta behövs exempelvis ett skuldebrev och ett äktenskapsförord tillsammans med ett testamente för att uppnå det du vill. Mallar blir ofta bara ett första steg, säger Petra Segerdahl.

Registrera äktenskapsförord – så gör du

Även om man upprättar ett äktenskapsförord gäller det inte om man inte registrerar det. Registreringen ska alltid göras hos Skatteverket.

Så här gör du steg för steg för att registrera ett äktenskapsförord:

  1. Skriv äktenskapsförordet. Det finns ingen särskild mall eller blankett och därför kan det vara bra att kontakta en jurist för att få hjälp att formulera äktenskapsförordet.
  2. Ange era personnummer i äktenskapsförordet, så att Skatteverket kan kontrollera era folkbokföringsuppgifter.
  3. Äktenskapsförordet ska dateras och undertecknas av båda makarna.
  4. Betala in en ansökningsavgift på 275 kronor till Skatteverket.
  5. Skicka äktenskapsförordet i original via brev till Skatteverket. Du behöver inte skicka några kopior eftersom du får tillbaka ditt original när Skatteverket har registrerat äktenskapsförordet.
Annons